Knät

Knäleden är kroppens största led. Samtidigt är det den led där delarna passar sämst ihop. Så här löser kroppen det problemet.

Berömt brosk

Benen i vår kropp har under tusentals år format sig för att passa perfekt tillsammans. Men i knät verkar evolutionen behöva ytterligare några år på sig för att få till passformen.

I knät vilar lårbenet mot skenbenet (men inte vadbenet – se Underbenet). Där de möts har dessa ben relativt stora huvuden eller så kallade kondyler. Vem som helst kan se att de inte passar perfekt ihop, men vår smarta kropp kompenserar det med två broskkuddar – de berömda meniskerna – en på utsidan och en på insidan av knät.

Kors och tvärs

Den lösningen kompletteras med flera kraftiga ledband på in- och utsidan av knät som tvingar ihop kondylerna. Ett främre och ett bakre korsband binder lårbenet till skenbenet. De är fästa på varsin kondyl på motsatt sida och korsar därför varandra i knäleden, därav namnet. Korsbandens viktigaste uppgift är att förhindra att skenbenet glider framåt i förhållande till lårbenet.

Benet som inte är ett ben

Den delen som vi ofta pekar på när vi pratar om knät är knäskålen. Knäskålen räknas inte som ett vanligt ben, utan är ett så kallat sesamben. Det namnet kommer från formen, som påminner om ett runt, platt sesamfrö. Det finns sesamben på flera ställen i kroppen, bland annat i tum- och stortålederna, men knäskålen är människans största sesamben.

Ett problem för både proffs och amatörer

Av alla kroppsskador är nog ”knäskada” en av de mest omtalade. Det beror sannolikt på en viss överrapportering i media om olika idrottsutövares skadetillstånd. Risken att drabbas av knäskador är dock förhöjd i en del sporter, särskilt där knäna utsätts för snabba riktningsförändringar och maximal belastning under längre tid.

Men du behöver inte syssla med sport för att få knäproblem. I takt med att vi åldras märks det ofta att knäna börjar bli slitna. Förr eller senare behöver du sannolikt börja med knäövningar eller till och med opereras för att du och dina knän ska kunna fortsätta er vandring genom livet.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house