Håret

När vi pratar om hår är det vanligtvis håret på huvudet vi menar. Men människan har faktiskt hår nästan överallt. Det är i stort sett bara två ställen på kroppen som helt saknar hårväxt: handflatorna och fotsulorna.

Våra hårstrån består huvudsakligen av ämnet keratin, precis som våra naglar. Håret saknar nerver och utväxt hår är därför dött. Men det är ett dött material vi vårdar väldigt omsorgsfullt.

Hårstråets livscykel

Ditt hår, eller hårsäcken till varje enskilt hårstrå på kroppen för att vara mer exakt, bildas under fosterstadiet. När du föds har du redan fått dig tilldelad alla hårsäckar som kan bilda hårstrån. Men det betyder inte att alla kommer att göra det i lika hög grad eller så länge som du vill. Det styrs nämligen av generna.

Hårsäckarna sitter 3–5 millimeter under hudens yta. Varje hårstrå har en livscykel som varar i tre till åtta år och består av en växtfas, en övergångsfas och slutligen en vilofas. Den sista fasen varar i ungefär 100 dagar. Under denna fas lossnar hårstrået från hårsäcken och hela processen börjar om.

Lyckligtvis är inte dessa cykler synkroniserade så att vi tappar allt hår samtidigt. I stället fäller vi hårstrån i jämn takt, vanligtvis mellan 30 och 100 hårstrån per dag.

Att bli tunnhårig

Vi tappar alltså hår under hela livet. Men ju äldre vi blir, desto mindre nytt hår bildas. För vissa män börjar huvudhåret bli glesare redan i 20-årsåldern. Och om du har kommit upp i åren har du kanske märkt att håret på armar och ben också blir tunnare. Att tappa håret är ganska direkt knutet till vår hormonutsöndring och hur vi åldras, och de faktorerna skiljer sig från person till person.

Hårbalans?

Samtidigt kan det nästan verka som om kroppen försöker kompensera håravfallet. När håret försvinner på ett ställe tycks det dyka upp mer hår någon annanstans. Äldre män kan till exempel med åren få mer hår i näsan och på öronen, medan äldre kvinnor kan uppleva att de får en antydan till både skägg och mustasch.

Grått, vitt, lockigt eller rakt hår

Många driver också en ständig kamp mot gråa hårstrån. Om du så önskar har du en hel bransch i ryggen som erbjuder hjälp. Håret tappar sin färg när hårsäckarnas pigmentceller inte längre producerar lika mycket pigment som förr. Små luftbubblor kan också bidra till att göra håret gråare eller vitare.

En del försöker desperat göra sitt lockiga hår rakt eller sitt raka hår lockigt, trots att det styrs av hårsäckens form. Ju mer oval hårsäcken är, desto krulligare hår. Andra vill ha mer hår eller en helt annan typ av hår och använder därför peruk eller hårförlängningar.

Håret är kanske dött, men det är fortfarande otroligt viktigt för oss. Bortsett från ansiktet är det kanske den del av kroppen som betyder mest för att fysiskt uttrycka vem vi är.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house