Foten

Något som tydligt skiljer människan från andra djur är att vi går upprätt. Eftersom vi härstammar från apor som gick på alla fyra är det inte så konstigt att våra händer och fötter påminner om varandra. De är konstruerade på liknande sätt, men har väldigt olika funktioner.

Om du tittar på apor och kanske speciellt schimpanser lägger du snart märke till att deras fötter nästan ser ut som händer. Det kan ju verka praktiskt, men samtidigt går de ganska klumpigt och ostadigt när de vaggar fram på två ben.

En gång i tiden bestämde vi människor oss för att fortsätta att gå upprätt. Troligen var det en fördel att röra sig på det sättet när vi jagade och höll utkik. Därefter har fötterna under tusentals år utvecklats och perfektionerats för det sättet att röra sig.

I dag är fötterna fantastiska specialverktyg – finslipade instrument som håller oss upprätta och gör att vi kan förflytta oss obehindrat. Men själva grundkonstruktionen är fortfarande ganska lik händernas.

Ett tredimensionellt pussel

Foten består av hela 26 små och mellanstora ben som passar ihop i ett tredimensionellt pussel som hålls ihop av kraftiga ledband. Foten består av tre delar:

  1. fotroten
  2. mellanfoten
  3. tårna.

Fotroten består av sju ben, mellanfoten har fem och tårna hela 14 ben. Alla fingrar och tår består av tre ben, utom tummen och stortån som har två.

Håller dig upprätt

Det är detta extremt avancerade pussel som hjälper oss att gå och springa så enkelt. Men för varje steg jobbar 26 ben, ett otal ledband och massvis med små muskler stenhårt för att hålla dig upprätt och förflytta dig framåt.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house