Bröstkorgen

Som du hör på namnet är bröstkorgen en slags korg som omger och skyddar några av dina allra viktigaste organ.

Aktiv i andningsprocessen

Bröstkorgen är den översta delen av själva skelettet och sitter mellan huvudet och buken. Det som bildar själva korgen är våra revben, som baktill är fästa mot den övre delen av ryggraden och på sätt och vis omfamnar överkroppen med tolv armar. 

Även om bröstkorgen är robust är den också ganska flexibel. Det är bröstkorgen eftersom den också är viktig för hur vi andas. Mellan revbenen sitter det muskler som är fästa i bindväv på bröstkorgens in- och utsida. Musklerna på utsidan hjälper till när vi andas in, medan musklerna på insidan bidrar när vi andas ut.

Åtta av revbenen möts på framsidan i bröstbenet – som klädsamt nog påminner om en slips. På det sättet omsluter och skyddar revbenen livsviktiga organ som lungorna, hjärtat, luftstrupen och matstrupen. Men det är bara en av bröstkorgens två oerhört viktiga uppgifter.

Den stora andningsmuskeln

Men det är mellangärdet som står för grovjobbet när vi andas. Mellangärdet är en kupolformad muskel som sitter under lungorna längst ned i bröstkorgen. Muskeln bildar ett golv i bröstkorgen som skiljer brösthålan från bukhålan.

Så andas du

I bukhålan är det ett visst tryck. När mellangärdet dras ihop sänks golvet, lungorna får bättre plats och ny luft sugs in. När mellangärdet slappnar av pressas golvet upp bukhålans tryck så att lungorna får mindre plats och luften pressas ut.

Skador på bröstkorgen

Skador på bröstkorgen är ofta ett resultat av stötar eller slag mot revbenen. Revbensbrott gör ont, men kroppen kan i de flesta fall läka skadan själv. Du behöver bara ta det lugnt ett tag. Skador som också drabbar organen inne i bröstkorgen kan vara mer allvarliga och kräver vanligtvis läkarbehandling.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house