Bäckenet

Bäckenet är kroppens stora knutpunkt. Här händer det massvis med saker varje dag och vissa saker några få gånger i livet. Här transporteras saker både uppåt och nedåt i kroppen, medan annat försvinner ut.

Så passar allt samman

Bäckenet är den nedersta delen av själva kroppen. Det består av tre delar: de två höftbenen och korsbenet. Vissa menar att svanskotan ska räknas som bäckenets fjärde del.

Höftbenen är kroppens största ben. Tillsammans bildar de en slags ring som logiskt nog kallas bäckenringen. Framtill sitter de två höftbenen ihop med varandra, och i ryggen är de fästa mot korsbenet.

Korsbenet är uppbyggt av fem eller sex sammanväxta ryggkotor. Det är kilformat och avslutas längst ned av den lite mystiska svanskotan.

Ryggraden är fäst i korsbenet, vilket innebär att hela överkroppen balanserar på bäckenet. På bäckenets sidor hittar vi höftlederna som kopplar samman lårbenen med resten av kroppen.

Skyddar många organ

Bäckenet har också den viktiga funktionen att skydda bäckenorganen – de inre urin- och könsorganen och ändtarmen. Dessutom passerar huvudpulsådern och alla stora nervbanor i kroppen genom bäckenet.

Den stora skillnaden

Bäckenet ser lite olika ut hos kvinnor och män. Kvinnors bäcken är lägre och bredare och utformat för att göra det möjligt att föda barn. Mot slutet av graviditeten börjar dessutom moderkakan att producera relaxin, ett hormon som mjukar upp kring leder och ligament i bäckenet för att göra benen mer rörliga och vidga förlossningsvägen.

Många kvinnor menar nog att naturen har en del att jobba på vad gäller doseringen av relaxin. En för stor uppmjukning och utvidgning av bäckenet kan nämligen leda till foglossning som kan orsaka stora smärtor både under och efter graviditeten.

Andra skador på bäckenet

Bäckenet kan drabbas av en rad olika skador, antingen på grund av en olycka eller till följd av långvarigt slitage. För att förebygga problem är det därför viktigt med regelbunden motion och träning för bäckenet. I värsta fall går det idag att ersätta hela eller delar av bäckenet med en protes.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house