Ansiktet

Ansiktet är det vi kallar framsidan av huvudet. Namnet kommer från lågtyskans ”ansichte”, som bildas av orden för ”se” och ”på”. Och ansiktet är ju det första vi ser på när vi möter andra människor.

Ansiktet definierar i hög grad hur andra upplever att du ser ut eller på vilket humör du är. Du kan klä dig på ett visst sätt eller träna kroppen för att skicka vissa signaler till omvärlden, men det är först och främst ditt ansikte som signalerar till andra vem du är och hur du har det.

Du har tusentals ansikten

Ansiktet kan vara fängslande på utsidan, men det som händer under huden är nästan ännu mer fascinerande. Här sitter nämligen 43 olika muskler som hjälper dig att kommunicera olika sinnesstämningar till dina medmänniskor. Vi kan faktiskt förmedla närmare 10 000 olika saker med hjälp av våra ansiktsuttryck.

Autonoma ringmuskler

I ansiktet hittar vi bland annat tre platta muskler som sitter runt munnen och runt båda ögonen. De är ringmuskler, precis som de du har i ändtarmen och magsäcken. Musklerna kring munnen kontrollerar vi i hög grad själva, medan hjärnan styr musklerna kring ögonen automatiskt, på samma sätt som lungorna. Men om vi vill kan vi ta över kontrollen av dessa autonoma muskler, till exempel när vi väljer att visa upp en särskilt min.

Tunn- eller tjockhudad?

Eftersom alla människor är olika (kanske med undantag för enäggstvillingar) skiljer sig naturligtvis också ansiktshudens tjocklek från person till person. Men alla har väldigt tunn hud kring ögonen och på näsryggen, medan ansiktets tjockaste hud i regel sitter på hakan.

Tidens tand tär på ansiktet

I takt med att du åldras blir dina ansiktsmuskler svagare, huden mindre elastisk och linjer och rynkor dyker upp kors och tvärs över ditt tidigare så lena ansikte. Huden blir också torrare eftersom bindvävens sammansättning försämras. Men att ansiktet åldras beror inte enbart på naturens gång – livsstilsfaktorer som rökning, solning och kostvanor påverkar också ditt utseende. Hur du väljer att leva ditt liv sätter alltså till slut sina spår i ansiktet.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house