Vad är en ansvarsförsäkring?

Det här är ansvarsförsäkring:

En ansvarsförsäkring hjälper företaget om det sker en olycka eller ett misstag som gör att företaget krävs på skadestånd. Om ett skadeståndskrav ställs mot ditt företag så kan ansvarsförsäkringen hjälpa till med utredning, förhandling, föra din talan och betala eventuella skadeståndskrav. Ansvarsförsäkringen gäller både för skador på andras saker men också om det skulle ske en skada på en person.

Exempel 1 - Skadestånd för en olycka:

Du driver en butik och har precis skurat golvet när en kund kommer in och ramlar på det hala golvet. Om kunden skadar sig kan ditt företag bära ansvaret för skadan. En sådan typ av skada kan bli kostsamt om personen kräver skadestånd från ditt företaget.

Exempel 2 - Skadestånd för ett misstag:

I rollen som rådgivande konsult utvecklar du ett verktyg för smarta investeringar. Det visar sig vara något fel på dina ekvationer, vilket resulterar i att kunden fattar beslut och gör investeringar utifrån fel data och förlorar pengar. Kunden anser att du är ansvarig för förlusten och ställer ett skadeståndskrav mot ditt företag.

Är ansvarsförsäkring obligatorisk? 

För många företag krävs det att det finns en ansvarsförsäkring om man ska ingå avtal med andra. Detta för att vara säker på att skydd finns om något skulle gå snett. Om en ansvarsförsäkring är obligatorisk beror dels på vilket vilken bransch du är verksam inom, vilket jobb som ska utföras och vilka krav kunden har.