Social, engagerad och aktiv

Nu har du chansen att göra det som du hittills bara hunnit drömma om. Eller att prova sådant som du inte ens haft en tanke på att du skulle göra. Om du behöver lite inspiration och idéer hoppas vi att du hittar det här.

Förena nytta och nöje och bli en volontär

Om du tycker att det blev för tyst och tomt när du slutat jobba och du känner att du vill göra en arbetsinsats kan du prova att jobba som volontär.

Det finns alltid plats för människor som frivilligt ställer upp och hjälper andra med olika saker. Kontakta kyrkoförsamlingar, Röda Korset, Stadsmissionen och andra organisationer för att höra vad de behöver hjälp med. Eller så startar du en egen volontär-förening.

Volontärbyrån 
Bli volontär – Röda Korset

Läs böcker i grupp

Starta en bokklubb! Dra ihop ett gäng vänner som träffas regelbundet för att umgås och diskutera senast lästa boken. Ett trevligt sätt att få inspiration till att läsa annat än det man brukar.

Tips om hur du kommer igång​

Om du hellre ser film kan du ju ordna filmkvällar. Se en film tillsammans och diskutera den efteråt över en bit mat och något gott att dricka.

Ditt engagemang behövs!

Dansa dig lycklig

Att dansa är ett underbart sätt att röra på sig och ha roligt på samma gång. Dansmusik är ett brett ämne och det är bara din smak som sätter gränserna.

Om du gillar rock, blues, jazz och soul kanske du inspireras in Gloria 50+. Bakom den klubben står Madeleine Månsson, som utbildade sig till DJ vid 62 års ålder och startade Gloria 50+ för en lite äldre publik som gillar bra dansmusik och bekväma öppettider.

Läs om Glorias 50+

Sjung ut!

Det finns flera undersökningar som visar att människor som sjunger i kör mår väldigt bra. Sången och gemenskapen gör gott för välbefinnandet och håller oss friskare. Sverige är ett körtätt land och det är lätt att hitta en kör att sjunga i.

Kurs i körsång

Sång och dans gör oss glada.

Spela golf

Golf är en härlig sport oavsett ålder. Du kommer ut i naturen i olika väder och träffar många sköna människor. Under 2016 startas bland annat Golf-SM för 80-åringar. Vill du inte tävla finns det andra roliga aktiviteter som till exempel golfresor både inom och utanför Sverige.

Läs mer hos Golfförbundet​ 
Golfförsäkring

Upplev naturen

Umgås ute och upplev naturen under alla årstider. Att på vintern glida fram i välpreparerade längdskidspår genom naturen kan vara en magisk upplevelse. Eller att skrinna fram på långfärdsskridskor över sjöar. Under snöfria tider kan en vandringstur längs leder i skog och mark ge en kick. Eller varför inte fjällvandra längst mäktiga dalar och toppar och njuta av vidderna. Oavsett vad du är sugen på så har Svenska Turistföreningen en mängd härliga aktiviteter.

Läs Svensk Turistförenings aktivitetstips​

Tid för golf

Upp på sadeln eller ut i spåret

Cykling och löpning har fått ett uppsving och det är allt fler, oavsett ålder, som både cyklar och tar en tur i löparspåret. Vill du inte cykla eller springa själv finns det gott om möjligheter att hitta andra att flåsa tillsammans med.

Mer om att cykla i grupp​
Hitta grupp att springa med

Allt fler cyklar och springer