Så eldar du säkert i kaminen

Att ha en kamin eller öppen spis som värmekälla och mysfaktor är populärt. Om du eldar rätt, förvarar ved och aska på ett säkert sätt kan du njuta av värmekällan. För att undvika överhettning, brandrisk och skador på eldstaden ska du elda högst 3-4 timmar i sträck. 

Kvinna sitter framför braskaminen och läser en bok.

Att tänka på när du eldar i kaminen

Några enkla tumregler att hålla sig till när du eldar i eldstad inomhus – elda inte för mycket och för länge.

Elda inte för hårt

För höga temperaturer i skorstenen kan påverka omgivande isolering och öka risken att det börjar brinna. Kommer det tät, svart rök ur skorstenen är det ett tecken på att du eldar för intensivt.

Max 3 kg ved per timme

  • Elda aldrig mer än 3 kg ved per timme och inte längre än 3–4 timmar.
  • Låt alltid eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.
  • Elda alltid med torr ved som lagrats torrt och luftigt i minst ett år.

Bristen på ved kan leda till att man eldar annat än ved eller att veden inte är tillräckligt torr, vilket är en säkerhetsrisk. 

Kvinna sitter i soffan bredvid en braskamin.
Ställ ingenting på kaminen. Värmen gör att sakerna kan börja brinna.
Säkerhet runt eldstaden
  • Golvet runt eldstaden ska vara av sten eller ha en skyddande plåt på golvet framför och runt kaminens eller den öppna spisens öppning.
  • Använd gnistgaller om du eldar i öppen spis eller med öppen lucka.
  • Ha en brandsläckare lättåtkomligt och kolla att brandlarmet fungerar.

Förvaring av aska och ved

Tyvärr händer det att bostadsbränder som orsakats av aska som inte slocknat helt. Aska som stått på verandan eller altanen för nära huset eller en vedstapel har fått fäste och orsakat en eldsvåda.  

Så förvarar du askan

  • Aska och sotrester ska alltid läggas i ett kärl av obrännbart material med ett tättslutande lock.
  • Kärlet ska placeras på obrännbart underlag.
  • Tänk på att askan kan innehålla glödrester flera dagar efter eldningen.

Så förvarar du veden

  • Veden ska förvaras torrt.
  • När du tar in veden ska den ligga på sådant sätt att gnistor inte kan antända veden.
  • Använd gnistskydd för att undvika skador på golvet och minska risken för brand. 

Ett annat tips om förvaring av ved – möss bor gärna i vedstapeln under vintern. Om du staplar veden nära boningshuset finns det risk att du får in mössen i huset. 

Installation och skötsel av din värmekälla

Anledningen till installera en kamin kan vara olika. För en del är det att skapa trivselvärme, för andra är det för att stödja en annan värmekälla. Oavsett anledning ska värmekällan installeras och skötas om på rätt sätt. 

Vid installation av värmekällan

  • Följ monteringsanvisningarna noga.
  • Väger eldstaden mer än 150 kg måste bjälklagets bärighet säkerställas.
  • För installation av en eldstad krävs att en bygganmälan görs till kommunen.
  • Innan du börjar elda i din kamin måste skorstensfejaren provtrycka för att se att rökkanalerna är täta och att anläggningen är brandsäker. 
Elda på rätt sätt

Olika värmekällor – olika eldningsinstruktioner. Det finns instruktioner för hur du eldar på bästa och säkraste sättet för ditt val av eldstad. Följ dem!

Sköt om eldstaden regelbundet

För att eldstaden ska fungera bra och vara säker att elda i, behöver den skötas om.

  • En braskamin och annan eldstad med tillhörande skorsten ska sotas regelbundet. Detta för att ta bort  brännbara beläggningar för att minska risken för sotbrand.
  • Hur ofta man ska sota bestäms av varje kommun. För att du ska få full ersättning vid en eventuell brand är det viktigt att du följer kommunens riktlinjer gällande sotning och skötsel av eldstäder. 

Hitta din kommuns hemsida

Man inspekterar den öppna spisen.
Eldstaden behöver inspekteras regelbundet för att minska brandrisken.

Relaterat innehåll

Uppdaterad
Dela på