Skotta snö från taket

Fuska inte med snöskottningen även om villan är försäkrad. Taket kan faktiskt bryta samman på grund av snötrycket.

Ett vanligt villatak, oavsett om det är nytt eller gammalt, ska klara minst 150 kilo snö per kvadratmeter, vilket motsvarar ca 4 decimeter blötsnö. Men handlar det om en meter snö på ett normalt hus är det lika tungt som 12 personbilar.

– Säkerheten är A och O när man ska skotta snö på tak. Ni bör vara minst två personer på taket. Utrusta er med säkerhetslina och bra skor. Den ena personen ska lägga repet runt säkerhetsanordningen och sedan se till att linan är sträckt medan den andra utför skottningen, säger Jenny Rudslätt, försäkringsexpert på If.

Så skottar du taket på ett säkert sätt:

 • Ta inte bort all snö, det är lätt att skada papp, plåt och tegel. Lämna lite snö på taket (10 till 20 cm).
 • Taket ska skottas jämnt. Snedbelastning kan skada bärande konstruktion.
 • Undvik att stora mängder snö är i rörelse samtidigt.
 • Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Om du till exempel skottar från garagetaket och skulle råka skada bilen krävs helförsäkring på bilen för att få ersättningen för skadan.
 • Se till så att den snö du skottar ner från taket inte lägger sig som höga vallar intill husväggarna. Detta kan öka risken för översvämning i huset när snön smälter.

– Det är viktigt att hålla taken rena från snö även på andra byggnader än boningshuset som exempelvis lekstugan, växthuset eller poolen. Villaförsäkringen ersätter inte snötrycksskador på dessa byggnader, säger Jenny Rudslätt.

 • Varning för snöras

  Köp en varningsskylt om risk för snöras eller istappar i Säkerhetsbutiken. 

  Till Säkerhetsbutiken
 • Anmäla skada på huset

  Här kan du anmäla skada på ditt hus eller andra byggnader på tomten.  

  Anmäl skada