Att flyga med hund

​Funderar du på att flyga med hunden och undrar hur det går till? Får hunden flyga med dig inne i planet eller ska den sitta i lastrummet, och vad det kostar ta med en hund på flyget? Här får du svar på frågor om att flyga med hund.
Flygplansvinge
Tips till dig som ska flyga med hunden.

För de allra flesta hundar är det inga problem att flyga, men plattnosade hundar avråds ofta från att flyga då de kan få problem med andningen på grund av lufttrycket.

  • Du som ägare måste göra en bedömning hur stresstålig din hund är (eller rådfråga veterinär) och om det är lämpligt att flyga med hunden.
  • Ge inte hunden något lugnande innan. En dåsig hund vid incheckning kan göra att personalen vill tillkalla veterinär och den kostnaden får du stå för.

Resa i kabinen eller i lastrummet

Hos en del flygbolag får hundar resa med sin matte eller husse inne i planet. Det beror dock på hundens storlek och vikt. Små hundar och valpar kan tas med som handbagage, men det finns regler för hur stor väskan hunden reser i ska vara och vad den får väga. Hunden får inte vara lös ombord på planet.

Du måste kontrollera vad som gäller för det flygbolag du planerar att flyga med. Om hunden är för stor för att vara inne i kabinen kan den få åka i lastrummet. Alla flygbolag har dock inte plan som har lastrum med värme och belysning, och då kan inte din hund resa med det bolaget.

En del flygbolag tar endast emot ledar- och servicehundar.

Hur är det för hunden i lastrummet?

Hundar som ska resa i lastrummet får åka i en speciell avdelning där temperaturen och lufttrycket är detsamma som inne i kabinen. Det finns även belysning inne i den delen. Utanför flygplanet är det ofta höga ljudnivåer, så djuren lastas på så sent som möjligt innan avgång för att minska stressen.

Vänj hunden vid buren den ska resa i så att den känner sig trygg i den.
Cockerspanielvalpar
Valpen ska vara minst 8 veckor innan den flyger.

Värt att veta

  • Valpar ska vara äldre än 8 veckor.
  • Hund i kabinen räknas som handbagage – du får ha med ett.
  • Hunden i kabinen reser alltid i en väska som placeras på golvet.
  • Hundar brukar inte få resa med på charterflyg.

Var ute i god tid

Att resa med en hund kräver lite mer förberedelser och tar lite mer tid än att resa ensam. Du behöver boka resan i god tid, eftersom det finns begränsat antal platser för djur på flygplan, och på själva avresedagen ska du och hunden vara vid incheckningen i god tid. Alla flygbolag har olika regler för hur långt innan avgång du ska vara vid incheckningen, så ta reda på vad som gäller för just det bolag du valt att flyga med.

Vad kostar det att flyga med hund?

Priset varierar mellan flygbolagen, destinationen och beroende på om hunden får resa i kabinen eller om den måste åka i lastrummet.

För hundar som tillåts flyga i kabinen kan det kosta mellan 200-1 000 kronor. Ska den flyga i lastutrymmet kan det kosta från 350 kronor upp till 3 000 kronor. Det finns viktbegränsningar för hur mycket hund plus bur får väga. Även här har flygbolagen egna regler, så du måste fråga om det innan du bestämmer dig. På skyscanner.se hittar du information om vad det kostar hos olika flygbolag att flyga med hunden.

De flesta flygbolag tar emot ledar- och servicehundar och det brukar inte kosta något, men en del tar ut en extra avgift om angränsande säte inte kan användas på grund av hunden.