Vagnskadegaranti

När du köper en ny personbil i Sverige ingår vanligtvis vagnskadegaranti de första tre åren i köpet. Det innebär att du inte behöver teckna en helförsäkring så länge det finns vagnskadegaranti.

Vad är vagnskadegaranti?

Vagnskadegaranti ingår när du köper en fabriksny personbil av en svensk generalagent. Generalagenten är den som representerar biltillverkaren i Sverige och den som har ensam försäljningsrätt på bilmärket.

Vagnskadegarantin täcker skador på den egna bilen vid trafikolycka, singelolycka eller vid andra yttre händelser till exempel skadegörelse eller ett nedfallande träd. Vagnskadegaranti motsvarar en vagnskadeförsäkring och så länge det finns vagnskadegarantin räcker det att du har en halvförsäkring för din bil.

Vagnskadegarantin gäller vanligtvis i tre år från inköpsdatumet. Titta på ditt garantibevis eller kontakta återförsäljaren för att ta reda på hur länge garantin gäller. När vagnskadegarantin går ut utökas din bilförsäkring automatiskt med vagnskadeförsäkring om du har halvförsäkring eller Stor Bilförsäkring. Vi informerar dig när försäkringen ändras och du får ett nytt försäkringsbrev som finns på Mina sidor. 

ung kvinna och man tittar på ny bil hos återförsäljare
Vagnskadegaranti ingår vanligtvis de tre första åren när du köper en helt ny bil.

Gäller i Sverige och vissa andra länder

Vagnskadegarantin gäller i Sverige och i de europeiska länder som är anslutna till samarbetet om grönt kort.

– Kolla upp vilka länder som ingår i gröna kort-samarbetet om du planerar att åka utomlands med bilen, så att du vet om vagnskadegarantin gäller eller inte, tipsar Johan Granholm, motorexpert hos oss på If.

Garantibevis

I samband med bilköpet får du ett garantibevis. Där kan du se självrisken för vagnskadegarantin, när garantin går ut och annat som kan vara bra att veta. Vänd dig till bilhandlaren som du köpte bilen av om du inte hittar ditt garantibevis.

Självrisk för vagnskadegaranti

Det är generalagenten som bestämmer vilken självrisk som gäller för skador som ska ersättas av vagnskadegarantin. Självrisken är ofta högre på vagnskadegarantin än på en vagnskadeförsäkring. Tänk också på att det tillkommer moms på beloppet, eftersom generalagenten som står för garantin är ett företag. 

– Ett bra tips är att kolla upp självrisken på vagnskadegarantin så att du är beredd på den högre kostnaden om något skulle hända med bilen, säger vår motorexpert Johan Granholm.

Köpa eller sälja begagnad bil med vagnskadegaranti

Om du ska köpa eller sälja en begagnad bil under tiden garantin är gällande följer garantin med bilen till din den nya ägaren. Det gäller dock bara om bilen säljs inom Sverige. Om bilen säljs utomlands gäller inte garantin längre.

  • Ge garantibeviset till den nya ägaren om du säljer din bil.
  • Se till att du får med garantibeviset om du köper en begagnad bil med en gällande vagnskadegaranti.
Två unga tjejer i framsätet på silvrig bil
Vagnskadegarantin följer med bilen om den säljs till en ny ägare.

Frågor och svar om vagnskadegaranti

Anmäl skada på bilen

Om du får en skada på bilen som vagnskadegarantin täcker ska du göra en anmälan till det försäkringsbolag som tar hand om vagnskadegarantin för ditt bilmärke. På garantibeviset ser du vilket försäkringsbolag som hanterar garantin och vart du ska anmäla skadorna. Skadeanmälan för vagnskadegarantin ska göras inom 90 dagar från det att skadan inträffade. 

Vi har samarbetsavtal för flera av de vanligaste bilmärkena i Sverige och hjälper dig om du fått en skada på bilen. 

Skadeanmälan för vagnskadegaranti

Relaterat innehåll