Vagnskadegaranti

Vagnskadegarantin gäller för skador på bilen som uppkommit genom en trafikolycka. Det kan vara en singelolycka som dikeskörning eller att du kör på något. ​​

Vagnskadegarantin ersätter även skador på bilen som uppstått på grund av yttre olyckshändelse som till exempel nedfallna träd eller om bilen blir utsatt för skadegörelse.

Vagnskadegaranti ingår vid köp av ny bil

Vagnskadegaranti ingår i bilköpet när du köper en ny bil av en svensk generalagent. För de flesta bilmärken gäller vagnskadegarantin i tre år från den dag bilen registrerades. Du får ett garantibevis där det står hur länge garantin gäller.

 • Vagnskadegarantin gäller i Sverige och i de europeiska länder som är anslutna till samarbetet om Grönt Kort.
 • Om du har en ny bil med gällande vagnskadegaranti räcker det att du köper en halvförsäkring. Kombinationen halvförsäkring och garanti ger samma försäkringsskydd som helförsäkring.
 • De flesta försäkringsbolag påminner dig när garantin är på väg att upphöra och du bör utöka bilförsäkringen till en helförsäkring. Men du bör själv hålla koll på garantidatumet.

Vid skada på bilen 

Om du får en skada på bilen som vagnskadegarantin gäller för, ska du anmäla skadan till det försäkringsbolag som tar hand om vagnskadegarantin för ditt bilmärke. Vi har samarbetsavtal för flera av de vanligaste bilmärkena i Sverige och hjälper dig om du fått en skada på bilen. Här anmäler du skada som ska ersättas av vagnskadegarantin

Självrisk för vagnskadegarantin

Det är generalagenten för bilmärket som bestämmer vilken självrisk som gäller för skador som ska ersättas genom vagnskadegarantin. Tänk på att självrisken för vagnskadegarantin brukar presenteras utan moms.

 • Visste du att

  Vagnskadegaranti är en svensk produkt och gäller därför bara när bilen är köpt i Sverige. Direktimporterade bilar har inte denna garanti.

 • Vad är en generalagent?

  Generalagenten är den som representerar biltillverkaren i landet och har ensam försäljningsrätt av bilmärket.

 • Att välja bilförsäkring

  Hur ska du försäkra den bil du vill köpa? Det beror både på bilens ålder och dina behov.

  Välj rätt försäkring