Tankat bilen med fel bränsle?

Om du har råkat tanka i fel bränsle är det viktigt att inte starta motorn. Om du trots allt gjort det och hunnit köra iväg – stanna genast och bogsera bilen till verkstad.

  • Starta inte motorn

    Vrid inte om nyckeln för då dras bränslet in i systemet och motorn kan förstöras.

  • Bärga bilen

    Ring bärgare på telefon 0771-441 044 eller bogsera bilen till närmaste verkstad.

  • Anmäl skadan till oss

    Maskinskadeförsäkringen gäller för skador som beror på feltankningar.

Chansa inte att köra med bilen ifall du råkat tanka diesel i en bensinbil eller tvärtom. Att köra med fel bränsle i tanken kan ge stora skador på motorn. Det räcker att du vrider om nyckeln för att det felaktiga bränslet ska dras in i systemet och förstöra motorn. 

Ring efter bärgare för att få bilen till verkstad och gör en anmälan till oss. Maskinskadeförsäkringen, som ingår i bilförsäkringens halv- och helförsäkring samt i Stor Bilförsäkring, gäller vid feltankning. 

Att tänka på när du bogserar

Tänk på att du måste ha nyckeln i tändningslåset så att rattlåset inte slår till, men slå inte på tändningen eftersom bränslet då pumpas fram. Växeln ska ligga i neutralläge och handbromsen får inte vara åtdragen när du bogserar bilen. Vid bogsering är högsta tillåtna hastighet 30 km/h och du får inte bogsera på motorväg eller motortrafikled. Använder ni en bogseringslina som är längre än 2 meter ska den markeras med en röd flagga eller liknande. 

Vad händer med bilen vid feltankning?

Bensin i en dieseltank

Det räcker med en liten mängd bensin i en dieseltank för att motorn ska riskera att skadas. Flampunkten förändras och eftersom bensinen inte innehåller något smörjmedel kan dieselmotorn i värsta fall förstöras helt.

Diesel i en bensintank

Om diesel hamnar i en bensintank finns det risk för driftstörningar och motorskador. Detta gäller även om det bara handlar om en liten mängd diesel.

Med Solodiesel slipper du feltankning

För att slippa tanka bensin i en dieselbil kan du köpa en feltankningspluggen Solodiesel. Den är enkel att montera och använda. Du köper Solodiesel i Säkerhetsbutiken. Som kund hos If får du 20 % rabatt. 

Behov av bärgning?

Ring oss så hjälper vi dig. 

Inom Sverige: 0771-655 655
Från utlandet: +46 8 625 44 59

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vi tar upp ämnen som berör dig som bilägare. Anmäl dig för att få erbjudanden, tips och råd.

Anmäl skada

Har något blivit stulet eller skadat? Anmäl här, vi kontaktar dig senast nästkommande vardag.