Björn och Heidi

Vi är glada och stolta att Björn Ferry och Heidi Andersson har valt att samarbeta med oss. De två framgångsrika före detta elitidrottarna är numera ”planetskötare” med siktet inställt på att bli fossilfria 2025.

Här kan du följa deras road trip med elbil genom Sverige och se vem som vinner den rafflande tävlingen längs vägen.

Etapp 1 – är du med?

Paret startar från hemmet i Storuman, fulladdade och klara. Går det ens att ha elbil i Norrland? Ja, såklart! Hör Björn och Heidi avhandla elbilsämnen på löpande band. Se också vem som snabbast svarar på kluriga kunskapsfrågor och kan komma på flest ord kopplat till deras mission: ”Fossilfri 2025”.

Etapp 2 - ladda om i Sundsvall

40 mil i ett sträck? Ja, bilen har längre räckvidd än så men första stoppet blir Sundsvall för snabbladdning. Innan paret far vidare mot storstan ger Heidi en lektion om hur enkelt det är att ladda med rätt sladd. I bilen fortsätter tävlingen och här blir det också snack om hur elbilen sänkte deras koldioxidutsläpp med 80 %.

Etapp 3 – vem vinner?

Björn och Heidi styr mot Solna och vem är det som leder? Är det Björns kunskaper om kinesiska elbilsmärken som kommer avgöra? Eller att Heidi lyckas få flest poäng för varje elbil hon ser när trafiken börjar tätna? Se målgången efter 80 mil och få reda på vem som tar hem vinnarpokalen.

Heidi Andersson

Gör idag: armbrytarkonsult, skogsbrukare och jobbar med miljöfrågor. Uppväxt i byn Ensamheten. Innehavare av inte mindre än 11 VM-guld i armbrytning.

Bor: i radhus i Storuman tillsammans med Björn och deras två barn Dante och Simon, byggt ett ekohus i andra änden av kommunen.

Brinner för: att inspirera andra till att leva lite mer hållbart.

Målsättning: vara planetskötare i världsklass och bli fossilfria 2025.

Björn Ferry

Gör idag: engagerad i miljöfrågor, driver det egna skogsbruket och är expertkommentator i TV. För sin seger i OS i skidskytte fick Björn utmärkelsen ”Årets prestation” vid Idrottsgalan 2011.


Brinner för: att bidra till att öka medvetenheten kring klimatfrågor.


När det finns tid över: ge sig ut i skogen för att inventera den tretåiga hackspetten.


Siktar på: att sänka familjens växthusgasutsläpp och nå målet att bli fossilfria 2025.