Säkerhet när du reser i tjänsten

Oavsett om du reser flera gånger per år eller ska göra din första resa så är det viktigt att vara väl förberedd. Här kan du läsa om hur du undviker riskabla situationer och hanterar problem om något oväntat skulle inträffa på resan.

  • Innan avresan

    Läs på om landet och var väl förbered.

  • På resmålet

    Var extra vaksam i utsatt situationer.

  • Inför hemresan

    Kolla upp vad du får ta med dig hem.

  • Resa med bil

    Läs på och se till att bilen följer landets regler.

  • Frisk under resan

    T.ex. mat, hygien och solen påverkar din hälsa.

Innan avres​​​an

Ju mer du vet om seder, klimat, religion, politik och brottslighet desto lättare har du att undvika riskabla situationer. Dessutom får ut mer av din resa.

Vaccinationer och mediciner

  • Rådfråga din företagsläkare/husläkare eller närmaste vårdcentral för att få information om vilka vaccinationer du bör ta och om du t.ex. behöver malariaprofylax.
  • Rådfråga gärna expertis om vilka hälsorisker som finns i de områden dit just du tänker resa.
  • Om du lider av någon sjukdom eller regelbundet använder receptbelagt medicinen bör du ta med intyg på engelska som visar vilken sjukdom du lider av och vilka mediciner du använder. Intyget kan vara bra att visa upp i tullen och kan dessutom underlätta om du skulle bi sjuk under resan. Checka aldrig in din medicin.

Pass, visum och kontokort

  • Kontrollera att ditt pass är giltigt.
  • Kontrollera om du behöver visum.
  • Ta kopia av dina kontokort och notera telefonnummer för att kunna spärra dem vid behov. Skriv upp kontokortsnummer och förvara informationen på annat ställe än i plånboken.

Ha alltid dina resehandlingar lättillgängliga under resan. Använd gärna en säkerhetsficka under kläderna där du förvarar pengar, kreditkort etc. som du inte behöver under resdagen. Packa aldrig in pengar eller biljetter i bagaget som du checkar in.

Resesätt och boende

  • Välj om möjligt flygbolag utanför internationella konflikter. Undvik mellanlandningar om det är möjligt, det är säkrare att flyga direkt.
  • Välj ett hotell med god säkerhetsstandard. Se till att bo på ett våningsplan dit brandstegarna når (max. våning sex). Om möjligt - undvik bottenvåning eftersom inbrottsrisken är större på bottenvåningen.

Meddela resplan

Meddela din resplan till dina anhöriga, till hemma kontoret och din kontaktperson i utlandet, innan avresan. Kom ihåg att meddela eventuella ombokningar.

Packa handbagage

Lägg alltid medicin som du är beroende av i ditt handbagage. Stöldbegärlig egendom som t.ex. kamera, pc, viktiga arbetsdokument eller ömtåliga föremål packar du också i handbagaget. Där kan det även vara bra att ha ett ombyte kläder om ditt incheckade bagage kommer på avvägar. Tänk på att det är förbjudet att förvara vassa föremål i handbagaget, t.ex. fickkniv sax eller nagelfil.

Märk bagage

Använd en neutral dubbelsidig namnlapp så din adress inte är synlig. Märk ditt bagage med adress och telefonnummer till din vistelseort utomlands. Inuti väskan är det bra att ha en tydlig lapp med namn, hemadress och telefonnummer. Se till att du har ett bra lås till din väska.

Reseförsäkring

Se till att du har rätt reseförsäkring för hur du reser och att ersättning och hjälp vid skador eller förluster täcks av ditt försäkringsbolag. Vi har olika typer av försäkringar som är anpassade efter ditt sätt att resa, till exempel vår tjänstereseförsäkring eller försäkring vid studier och jobb utomlands​

På resmålet

Var extra vaksam - tjuvarna passar på när du är upptagen av annat t.ex. med att handla på tax-free eller vid incheckning på hotell.

Biltransport

Använd väl etablerade och skyltade taxi- och hotellbilar. Undvik ”svarttaxi”. Gör klart före resan om vilken taxa som gäller. Ring om möjligt och beställ taxi i förväg. Sitt i baksätet.

Använd kända hyrbilsfirmor. Se upp för liftare och ”olyckhändelse” vid sidan av vägen. I många länder är det klokt att köra med låsta dörrar och fönster. Håll dig till de stora vägarna och se till att alltid ha halv tank. Parkera bilen på väl belysta parkeringsplatser. Töm själv bilen på värdesaker - annars är risken stor att någon annan gör det.

Underskrifter

Skriv aldrig under papper som du inte förstår – inte ens en polisanmälan på främmande språk.

Trubbel

Blir du bestulen på ditt pass eller hamnar i rättslig konflikt – kontakta ambassaden omedelbart. Kom ihåg att genast anmäla stöld, rån och överfall till polisen på händelseorten och begära ett intyg. Vid överfall är det viktigt att du även uppsöker en läkare för bedömning av dina skador. Glöm inte att spara alla kvitton på eventuella egna utlägg.

Kontanter och Kontokort

Bär inte med dig mer pengar än du behöver under dagen. Ha gärna ”reservkontanter” med dig, förvarade på annat ställe än i plånboken. Lämna helst aldrig ifrån dig kontokoret.

Ha dina kortnummer nedskrivna tillsammans med telefonnummer för att spärra dem. Förvara listan på annat ställe än plånboken. Var försiktig vid uttag från automat och låt aldrig någon ”hjälpa” dig vi ett en krånglande automat. Undvik också att ta ut pengar sent på kvällen och ta gärna med dig en vän som kan hålla uppsikt.

På restaurang eller bar

Lämna inga värdesaker i garderoben – inte ens om den är bevakad. Se upp med ”nya trevliga bekanta”.

På hotellet

Använd alltid hotellets säkerhetsbox eller kassafack och lås in dina pengar och värdesaker. Om du förvarar värdesaker på ditt hotellrum rekommenderar vi så kallad ”dubbel inlåsning”, d.v.s. förvara dina saker i låst väska i låst rum.

Inför hemresan

Vad får du ta med dig hem?

I vissa länder kan du fritt köpa mediciner som i Sverige klassas som narkotika eller är receptbelagda. Kontrollera att det är tillåtet att föra in preparatet i Sverige eller be en läkare utfärda ett intyg om du ska ta med medicinen tillbaka hem. 

Regler och tips när du reser med bil i Europa

  • I bilen måste en reflexväst finnas tillgänglig och ska kunna tas på innan du kliver ut ur bilen.
  • Bilen måste vara utrustad med varningstriangel. Utan varningstriangel kan du få höga böter i vissa länder.
  • I de flesta länder i Europa är det förbjudet att prata i mobiltelefon samtidigt som du kör.
  • I Tyskland och Polen är det förbjudet att köra med dubbdäck.
  • Vissa länder kräver att du kan visa upp så kallat Grön kort som bevis på att bilen är trafikförsäkrad.
  • Se över företagets bilförsäkring inför resa utomlands. Trafiken kan vara mer aggressiv än vad du är van vid. 

Så håller du dig frisk under resan

  • Var omsorgsfull vid val av mat och dryck (risk bl.a. för matförgiftning, tarminfektioner och gulsotssmitta).
  • Var noggrann med personlig hygien (t.ex. handtvätt före måltider).
  • Sola med förstånd (risk för brännskador och på längre sikt elakartade hudförändringar samt solsting).
  • Undvik mygg- och andra insektsbett (många sjukdomar i tropikerna sprids med insekter, t.ex. malaria med myggor).
  • Undvik att gå barfota (risk få bl.a. hakmask) och undvik bad i sjöar och sötvattendrag i tropiska och subtropiska områden (risk för snäckfeber).
  • Tänk på risken med sexuellt överförda sjukdomar, inklusive HIV-infektion.
  • Om du har någon eller några sjukdomar – rådgör med din företagsläkare/husläkare om vad du bör tänka på i samband med din resa.
  • Var försiktig i trafiken och glöm inte att alkohol och trafik inte hör ihop.
  • Var förutseende. Undvik att befinna dig på fel plats, vid fel tidpunkt, i fel sällskap. 

Relaterade sidor artiklar:

Frågor och svar om tjänsteresaNär en småföretagare blir sjuk | Undvik lång sjukfrånvaro 

Rätt försäkrad på resan och utomlands

Läs mer om våra försäkringar för företag