Hur påverkas du av sömnbrist?

Goda skäl till att gå och lägga sig.

Alla vet att en god natts sömn är viktigt, men många är nog inte medvetna om hur viktigt det är. För lite sömn beror ofta på att du helt enkelt inte kommer i säng tillräckligt tidigt. Här får du sex goda skäl till att lägga dig lite tidigare.

Sömnbrist orsakar olyckor

Sömnbrist har varit en bidragande faktor till flera historiska katastrofer, som till exempel olyckan i Tjernobyl. Undersökningar visar att för långa arbetspass och brist på sömn var en av anledningarna till explosionen. Sömnbrist utgör också en stor risk på våra vägar. Uppskattningsvis orsakar sömniga förare 20-30 procent av alla trafikolyckor. Studier visar att sömnbrist eller dålig sömn leder också till olyckor och skador på arbetsplatsen.

För lite sömn gör dig dummare

Sömn spelar en viktig roll för att tänka och lära sig nya saker. Sömnbrist påverkar de kognitiva processerna i hjärnan. Det går utöver din uppmärksamhet, koncentration och förmågan att lösa problem. Sömn är också viktigt för att komma ihåg vad man har lärt sig. Medan du sover lagrar hjärnan det du har lärt dig och upplevt under dagen.

Studier visar att vi uppfattas som mindre attraktiv om vi sover lite.

Sömnbrist gör dig mindre attraktiva

Det är inte utan anledning som vi har uttrycket "skönhetssömn" finns. Medan du sover repareras och förnyas huden. Dessutom ökar sömnbrist produktionen av stresshormonet kortisol, vilket innebär att kollagen i huden bryts ned. Kollagen är det protein som håller huden smidig och elastisk. Studier visar att vi uppfattas som mindre attraktiv om vi sover lite.

För lite sömn över tid kan orsaka allvarliga hälsoproblem

Om du sover för lite under en längre tid kan det göra stor skada och öka risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck, stroke, diabetes, försvagat immunsystem och depression. Listan över allvarliga hälsoproblem till följd av för lite sömn är lång.

För lite sömn kan göra dig överviktig  

För lite sömn under en längre tid ökar produktionen av kortisol, kroppens stresshormon. Kortisol påverkar bland annat lagring av fett i buken. Forskar har även hittat ett samband mellan sömn och de hormoner som reglerar aptit. För lite sömn gör att nivån av leptin, som signalerar till hjärnan att du är mätt och dämpar aptiten, sjunker. Samtidigt ökar hormonet ghrelin, som stimulerar hunger. Dessutom visar studier att sömnbrist gör att du blir sugen på mat med mycket fett och socker.

Du tar sämre beslut när du sover lite

Sömnbrist påverkar hur du tolkar din omgivning och reagera på situationer. Och ironiskt nog, påverkar det din förmåga att bedöma vilken inverkan sömnbristen har på dig. Så om du tror att du klarar dagen efter för lite sömn, då har du förmodligen fel. Studier visar att människor som inte sover mer än sex timmar per natt under en längre tid börjar känna att de har blivit vana vid att sova lite och att de kan hantera mindre sömn. Men tester visar att de får sämre reaktionstid och presterar sämre på mentala tester.

Så, hur mycket sömn behöver du egentligen?

Sömnbehovet varierar från person till person. Det kan också variera avsevärt under din livstid. Barn och tonåringar behöver mer sömn än vuxna. Sömnexperter har kommit fram till att en frisk vuxen person behöver 7-9 timmars sömn varje natt. 6-10 timmar är inom normen, men att sova mindre än sex timmar eller mer än elva timmar rekommenderas inte.

När du kämpar för att somna, här är några tips som kan förbättra din sömn:

  • Lägg dig och gå upp vid ungefär samma tid varje dag. Fall inte för frestelsen att ändra på dygnet under helgerna.
  • Sitt inte framför datorn eller mobilen före du ska gå och lägga dig. Det blå ljuset från skärmen hämmar produktionen av sömnhormonet melatonin och gör dig piggare. Dessutom kan både spel och jobb göra att det tar längre tid för hjärnan att varva ner.
  • Motion och dagsljus rekommenderas. Se till att få en timmes dagsljus varje dag och att aktivera kroppen minst 30 minuter dagligen.
  • Ditt sovrum ska vara mörkt och inte för varmt.
  • Äta lite, men inte alltför mycket kvällsmat, och undvika kaffe, te och cola under de senaste fyra timmar före du går och lägger dig.
  • Koppla av och varva ner i tid före du går och lägger dig. 
  • Om du inte har somnat efter en halvtimme kan du testa att kliva upp igen. Sitta på en stol, läs lite, slappna av och lägg dig igen efter ungefär en halvtimme.
  • Om du vaknar på natten bör du inte titta på klockan. Att börja tänka på hur kort du har sovit och hur få timmar det är kvar tills du måste kliva upp kan göra dig mer stressad.
  • Snarkar din partner? Då är bättre att sova separat än att lida av kronisk sömnbrist.