Grilla säkert

Att grilla är populärt på sommaren. För att grillningen ska bli så där härlig som du tänkt har vi några tips för att du ska slippa skador på hus och natur. Och framförallt så att ingen person blir brännskadad eller att elden sprider sig.

När du grillar

  • Låt grillen stå fritt och se till att den står stadigt. Ta bort allt lättantändligt material nära grillen innan du tänder.
  • Lämna aldrig grillen utan uppsikt när den är tänd. 
  • Håll koll på barn och husdjur så att de inte är för nära grillen.
  • Använd gärna grillvantar för att undvika brännskador.
  • Respektera eventuellt grillförbud och kom ihåg att brandrisken är större när marken är torr och varm.

Kom ihåg att om du tänder en eld är du alltid ansvarig för säkerheten och att det inte ska hända olyckor. 

Appen Brandrisk Ute

Ladda ner MSBs app Brandrisk Ute som hjälper dig hålla koll på brandrisken i skog och mark. 

Ladda ner i App Store

Ladda ner i Google Play

Släck grillen ordentligt

Om du har grillat med kolgrill är det viktigt att släcka kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen på en säker plats utomhus med locket på. Placera aldrig en grill med glödrester nära till exempel väggar, möbler, inomhus eller i ett slutet utrymme. Större kolbitar eller briketter kan fortsätta att glöda i flera timmar efter grillningen och bränder kan uppstå om grillen står nära något som är brännbart. 

– Många husbränder startar efter grillkvällens slut. Den fortfarande varma grillen ställs undan alldeles för nära husväggen som sedan fattar eld. Tänk på att det tar många timmar för grillen att svalna, säger Jenny Rudslätt, skadechef hos oss på If.

kolgrill i trädgård
Se till att grillen släcks ordentligt och att den får stå fritt och svalna.

Har du grillat med gasolgrill stänger du kranen på gasoltuben först, sedan stänger du av själva grillen. Du måste göra det i den ordningen för att slangen från tuben till grillen ska vara tömd på gasol när den inte används.

Att tänka på för olika grillar

Grilla på balkongen

Grillning med eld på balkongen är en stor brandfara eftersom grillen ofta hamnar nära brännbart material. Därför är elgrill ett bra alternativ för dig som vill grilla på balkongen.

Det finns ingen lag som förbjuder grillning på balkonger, men hyresvärdar och bostadsrättsföreningar brukar ha ordningsregler. Kolla upp vad som gäller där du bor. 

Grillar på balkongen
Elgrill är ett alternativ för dig som vill grilla på balkongen.

Mer att läsa

Senast uppdaterad 20 maj 2022