Inför förlossningen

När tiden för födseln börjar närma sig kan känslorna, och funderingarna, vara många. Särskilt om du väntar ditt första barn. Hur kommer förlossningen sätta igång? Kommer jag hantera smärtan? Frågor som är svåra att veta svaret på. 

Förbered det du kan

Hur din förlossning kommer att bli, vad du känner då och hur du upplever smärtan är omöjligt att veta i förväg. Det kan kännas skönt att förbereda de saker som faktiskt går att planera. Som att bestämma vad som ska få följa med i BB-väskan och att läsa på om de olika smärtlindringsmetoder som finns.

Packa BB-väskan

Ställ en färdigpackad BB-väska i hallen, redo att ryckas med i farten. Plötsligt händer det, och det kan bli bråttom till förlossningen.

Bra saker att packa ner

  • Ditt förlossningsbrev, om du skrivit ett.
  • Laddare till mobilen.
  • Mjuka, sköna kläder till exempel en rymlig skjorta, perfekt att kunna knäppa upp och ligga hud mot hud med bebisen.
  • Tofflor och necessär. Kom ihåg hårsnoddar om du har långt hår.
  • Babymössa och 3-4 klädombyten till babyn. 
  • Om det är kallt ute, varma kläder eller en varm filt att svepa in babyn i vid hemresan.

Kom ihåg att ta med legitimation! Den kan du ju inte packa inte ner i BB-väskan några veckor innan. 

Förlossningsbrev

Att skriva ett förlossningsbrev ger dig ett tillfälle att fundera igenom hur du vill att din förlossning ska gå till, i de delar du kan påverka. Förlossningsbrevet lämnar du till den barnmorska som tar emot dig på förlossningen.

I förlossningsbrevet berättar du exempelvis vad du ser fram emot, och om något oroar dig. Att formulera sådana tankar i ett brev kan vara en skön förberedelse inför dagen då det är dags att föda barn. Tillsammans med din journal ger brevet personalen en bra bild av din hälsa och din vilja, och de får möjlighet att stötta dig på det sätt just du vill.

Ibland går förlossningen snabbt och kanske hinner inte personalen läsa ditt förlossningsbrev ordentligt. Det är alltid din och barnets säkerhet som går först och det som sker under förlossningen kan innebära att det inte går att följa planen. Det kan också vara så att du ändrar dig. Personalen är vana vid det. Ingen tycker att det är konstigt om du ändrar dig angående smärtlindring eller något annat.

Tips från 1177 om vad förlossningsbrevet kan innehålla

Ultraljudsbild
I förlossningsbrevet skriver du ner dina tankar och önskemål om hur förlossningen ska gå till.

Hyr babyskydd för säker hemfärd

När det är dags att lämna sjukhuset med din nyfödda guldklimp behövs det ett babyskydd om du åker bil. Hos oss kan du smidigt hyra alla typer av bilbarnstolar från BeSafe. 

Jag vill hyra bilbarnstol