Hemförsäkring vid flytt

– så fungerar det

Du flyttar med dig din hemförsäkring till din nya adress. Och hemförsäkringen gäller även under själva flytten. Här kan du läsa om vad som gäller.

Så gäller hemförsäkringen när du flyttar

  • Hemförsäkringen​ gäller i en​ månad för båda bostäderna – både den du lämnar och den du flyttar till. 
  • Under själva flytten gäller försäkringen för brand, stöld och skadegörelse, eller om det inträffar en trafikolycka och flyttlasset blir skadat. Högsta ersättningsbelopp är 30 000 kr. Om du har Stor Hemförsäkring, Hemförsäkring Extra, Stor Villaförsäkring eller Villaförsäkring Extra​ är dina saker försäkrade upp till det totala försäkringsbeloppet. 
  • Det utökade flyttskyddet gäller när du flyttar själv med hjälp av vänner och för händelser som täcks av basskyddet i hemförsäkringen,men utan beloppsbegränsningen på 30 000 kr. Flyttskyddet gäller inte när du anlitar flyttfirma.

Exempel på hur flyttskyddet gäller: Du har hyrt en flyttbil och lastat in det mesta av ditt bohag i bilen. När du och din flytthjälp kör flyttlasset mellan gamla och nya bostaden stannar ni för att äta, men när ni sitter och äter stjäls bilen. Det utökade flyttskyddet gör att du kan få ersättning för värdet på de saker du hade i bilen, utan flyttskyddet får du max 30 000 kr. Stöldbegärlig egendom ersätts dock inte om den lämnas kvar i bilen.

Kom ihåg att meddela oss att du flyttar.

Behöver din hemförsäkring ändras när du flyttar?

  • Svaret är både ja och nej. Vi får automatiskt meddelande om ny adress när den registreras i folkbokföringsregistret. Vi behöver veta vilken boyta du har i din nya bostad och vilka personer som ska ingå i hemförsäkringen. Hem- respektive villaförsäkringen gäller för de personer som är namngivna på försäkringen så kom ihåg att meddela om vi blir fler eller färre i hushållet i och med flytten. Om du flyttar ihop med någon som har en hemförsäkring säger ni upp en av dem. 
  • Priset på försäkringen baseras på boytan, så ring oss och meddela din nya bostadsyta. 
  • Har du barn som flyttar hemifrån? Det påverkar din försäkring, men även ditt barn. När barn flyttar till egen bostad behöver de en egen hemförsäkring​.
  • Försäkringsbeloppet är 1 500 000 kr vilket räcker för de flesta hushåll. Men om du till exempel köper nya möbler och ny elektronik kanske beloppet behöver ändras. Kontakta oss i så fall.
Hemförsäkringen gäller för två bostäder i en månad vid flytt.

Har du dubbelt boende?

I samband med flytt gäller din hem- eller villaförsäkring för två bostäder, både den nya och den gamla bostaden, under en månad från flyttdatum. Om du efter denna period fortfarande har två bostäder måste du ha en försäkring för respektive bostad. Kontakta oss så hjälper vi dig med det. 

Välj rätt hemförsäkring 

Det finns tre olika former av hemförsäkringar; hemförsäkring, bostadsrättsförsäkring och villaförsäkring. Hur du bor avgör vilken slags hemförsäkring du behöver. 

Om du flyttar till en bostad som du hyr ska du ha en hemförsäkring. Det gäller även om det är en bostadsrätt eller villa du hyr.

Om du köpt din bostad; bostadsrätt eller hus behöver du en annan form av hemförsäkring. Har du köpt en bostadsrätt väljer du bostadsrättsförsäkring. Har du köpt ett hus; villa, radhus eller kedjehus, behöver du en villaförsäkring

Hyr du i andra hand?

Om du hyr en bostad i första, eller andra hand, behöver du bara en hemförsäkring. Ansvaret att försäkra lägenheten eller huset ligger på den som äger boendet, inte på dig som hyr det.  

Här kan du läsa om vad du ska tänka på om du hyr ut din bostad. 

Alla behöver en hemförsäkring

Om du inte redan har en, kan du snabbt och enkelt köpa en hemförsäkring här. 

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Rutavdrag vid flytt

Från 1 augusti 2016 kan du göra rutavdrag när du anlitar företag vid flytt mellan bostäder.  

Skatteverket om rutavdraget

Kom ihåg!

Det är mycket att tänka på i samband med flytten. Här är tre saker att ordna.

Anmäl adressändring
Svenska elleverantörer 
Kontakta ditt försäkringsbolag

Behöver du renovera?

Här hittar du tips om du behöver renovera din nya bostad.

Renovera köket
Renovera badrummet