Specialförsäkring

Om du äger ett extra värdefullt föremål kan du försäkra det med tilläggsförsäkringen Specialförsäkrat föremål. Det kan till exempel vara en kamera, cykel, tavla eller ett smycke.

Skillnaden mellan allrisk- och specialförsäkring

Det behövs ingen specialförsäkring för att du ska kunna få ersättning om ett värdefullt föremål skadas vid en brand- eller vattenskada i bostaden eller om det blir stulet från bostaden.

Om du eller någon i familjen skulle råka skada föremålet behöver du däremot antingen allriskförsäkringen Otur eller specialförsäkring. 

Allriskförsäkringen Otur ingår i hemförsäkringen om du väljer omfattningen Extra eller Stor. 

✓ Högsta ersättningsbeloppet i Extra är 50 000 kronor. 

✓ Högsta ersättningsbeloppet i Stor är 100 000 kronor.

Om du valt Hem/Villa Extra eller Stor Hem/Villa behöver du endast specialförsäkra föremålet om det är värt mer än dessa belopp. Om du väljer en hemförsäkring utan Otur kan du tilläggsförsäkra ett enskilt föremål.

Är din cykel, inklusive all utrustning, värd mer än 35 000 kronor behöver du tilläggsförsäkra den för att få ut full ersättning om den stjäls eller skadas. 

äldre man tar bort batteri på elcykel
Om din cykel är värd mer än 35 000 kronor behöver du en specialförsäkring.

Vill du specialförsäkra något?

Har du redan en hemförsäkring hos oss så kan du ansöka om specialförsäkring direkt här på webben. Kontakta oss gärna om du har frågor om specialförsäkringen.

Ansök om specialförsäkring

När behövs specialförsäkringen i bostaden?

Låt oss säga att du har en tavla som är värd 200 000 kronor. Den hänger på väggen i vardagsrummet och när du storstädar råkar du knuffa till den så att den faller ner och skadas. För att kunna få ersättning för tavlan behöver du tilläggsförsäkringen.

Om tavlan är värd 50 000 kronor och du har valt Hem/Villa Extra eller Stor Hem/Villa behövs inte specialförsäkringen. Man kan säga att specialförsäkringen är som en allriskförsäkring för ett specifikt föremål.

I försäkringsvillkoren kan du läsa detaljerad information om vad som gäller för specialförsäkringen.

Hemförsäkring villkor (PDF)

Villaförsäkring villkor (PDF)