Bilskyddsguiden – hjälper dig att undvika bilstöld

Att hela bilen stjäls är inte lika vanligt som en bildelsstöld. Den vanligaste typen av bilbrott är att något stjäls ur eller från bilen. Det kan till exempel röra sig om en dator som ligger i baksätet eller en reservdel som monteras loss.

Håll koll på bilnycklarna och lås bilen

Det vanligaste sättet att stjäla en bil är att komma över bilens nyckel.

 • Nycklarna är värdeföremål och stöldbegärliga. Lås därför in bilnycklarna i nyckelskåpen vid kassan när du besöker gym och simhallar. Om din bilnyckel skadas eller försvinner kan du få ersättning upp till 10 000 kronor om du har Stor bilförsäkring

 • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den. Med en störsändare kan biltjuven slå ut bilnyckelns låsfunktion. Läs mer och anmäl stölden hos polisen.se.
Bilnycklar är stöldbegärliga.
 • Om du har nyckellös funktionalitet så kallad keyless rekommenderar vi att du lägger dem i ett signalskyddande bilnyckelfodral, det förhindrar att en tjuv fångar upp nyckelsignalen och låser upp bilen. I säkerhetsbutiken kan du köpa en s.k. Klong Gömma – en signalskyddande förvaring som lämpar sig till förvaring av nycklar.

Parkera bilen så att den syns

Hur och var du parkerar bilen kan påverka om du drabbas av bilbrott eller inte.

 • Det är bra om du kan parkera i ett låst garage eller på en uppfart med en låst grind. Har du utebelysning med rörelsesensorer kan det också
  avskräcka tjuvar.
 • Om du inte har tillgång till garage, parkera så att tjuven inte kan jobba enskilt och ostört. Om du parkerar på gatan, välj ett område som är väl upplyst.
 • Välj också en placering där det är mer liv och rörelse än längst in i hörnet i parkeringsgaraget. Ibland har parkeringsgarage videoövervakning. Om du har möjlighet att välja var du ställer bilen – ställ den så att den syns i övervakningskameran. 

Lämna handsfacket öppet

På parkeringar vid badplatser gör tjuvar inbrott i bilarna i tron om att badgästerna har lämnat kvar nycklar, mobilen och dyra solglasögon i handsfacket. Lämna handsfacket öppet och tomt för att visa att det inte finns något stöldbegärligt där. På så sätt kan du slippa inbrott i bilen. 

Före detta biltjuv tipsar

– Vissa saker undviker man. Om bilen står i ett låst garage, om det finns lampor eller rörelsedetektorer – då är det inte värt det, då håller man sig borta.

– Jag har aldrig gått på en bil med en rattkrycka eller hjullås – det är en onödig huvudvärk. Då är det mycket lättare att hitta en likadan bil utan rattkrycka och gå på den i stället.

Bilskyddsguiden som pdf

Om du vill skriva ut informationen och tipsen kan du ladda ner pfd här.

Tips om olika sätt att stöldskydda bilen

Installera ett billarm 

Ett godkänt billarm fungerar avskräckande och signalerar både om någon försöker ta sig in i bilen eller om en tjuv försöker lyfta bilen för att komma åt katalysatorn. Bilar som är  utrustade med godkända larm utsätts mer sällan för stöld eller inbrott.

Använd godkänd rattkrycka

En rattkrycka är ett mekaniskt lås som du placerar över ratten. Den försvårar och förlänger stöldprocessen och är därför avskräckande för tjuven. Vissa rattkryckor täcker även airbagen, som också är stöldbegärlig. Du kan köpa en godkänd rattkrycka i Säkerhetsbutiken. Ifs kunder får 20 % rabatt.

Mörkret är biltjuvens bästa vän

Nästan 50 % av Sveriges bilägare tror att juni eller juli är tiden då flest bilbrott begås. Men de flesta brotten sker i själva verket under hösten. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik var september, oktober och november de mest utsatta månaderna under fjolåret.

Överväg hjullås och katalysatorskydd 

Ett hjullås monteras på bilens hjul och förhindrar stöld av fälgar och bildäck, som är lätta mål för tjuvar. Hjullås är extra viktigt om du har dyra fälgar på bilen. 

Om din bil har en katalysator kan du även installera ett skydd kring den. Du kan antingen montera skyddet själv eller få hjälp på en verkstad.

Däck och fälg.

Stöldmärk attraktiva bildelar

Märk bildelar som är attraktiva att stjäla med MärkDNA, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet. 

 • Bildelar som är extra utsatta för stöld är bland annat rattar, inbyggd gps-system, xenonlyktor och backspeglar.
 • Genom att märka bilrutorna med registreringsnumret minskar risken för stöld eftersom det gör det besvärligare för tjuven att byta identitet på bilen. Läs mer och köp SSF Bilrutemärkning.
 • Du kan även montera ett SSF-godkänt spårsystem. Sådant hittar du i Säkerhetsbutiken

Så går stölderna till

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 25 oktober 2023