Så undviker du bilinbrott och bilstöld

Bilstölderna har ökat de senaste åren och utrustningen i din bil är eftertraktad. Vi har sammanställt en checklista med tips på hur du kan stoppa biltjuven från att göra inbrott, stjäla bilen eller bilens tillbehör.​​​​​​​​​

Tips för att slippa bilinbrott, bilstöld och stulna biltillbehör

 • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den. Med en störsändare kan biltjuven slå ut bilnyckelns låsfunktion. Läs mer om störsändare på polisen.se.
 • Parkera på en säker plats, allra helst i ett låst garage. Saknar du garage men har uppfart med grind – håll grinden stängd. Parkerar du på gatan – låt bilen stå så öppet och upplyst som möjligt.
 • Håll reda på dina bilnycklar. De är värdeföremål och stöldbegärliga. Lås därför in bilnycklarna i nyckelskåpen vid kassan när du besöker gym och simhallar.
 • Om du har nyckellös funktionalitet så kallad keyless rekommenderar vi att du lägger dem i ett signalskyddande bilnyckelfodral, det förhindrar att en tjuv fångar upp nyckelsignalen och låser upp bilen. Det kan även vara bra att skydda sin övriga elektroniska identitet. I säkerhetsbutiken kan du köpa en s.k. Klong Gömma - en signalskyddande förvaring som lämpar sig till förvaring av nycklar och kort.
 • Om du bor i villa, installera utebelysning med rörelsesensor.
 • Lämna aldrig datorer, löstagbar GPS, parkeringspengar, mobiltelefoner och andra värdesaker i bilen. En tom väska kan locka en tillfällig tjuv till inbrott.
 • Installera larm – bilar utrustade med godkända larm utsätts mer sällan för stöld eller inbrott än bilar utan larm, så vi rekommenderar att du utrustar din bil med larm för att minska risken för skadegörelse och inbrott.
 • Märk bildelar som är attraktiva att stjäla med MärkDNA, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord.  Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet. Bildelar som är extra utsatta för stöld är bland annat rattar, inbyggd gps-system, xenonlyktor och backspeglar.
 • Genom att märka bilrutorna med registreringsnumret minskar risken för stöld eftersom det gör det besvärligare för tjuven att byta identitet på bilen. Läs mer och köp SSF Bilrutemärkning
 • Montera hjullås om du har dyra fälgar.
 • Montera ett SSF-godkänt spårsystem. Du kan köpa det i Säkerhetsbutiken
 • Använd godkänd rattkrycka för att ytterligare försvåra för tjuven. Med rattkrycka är det omöjligt att styra bilen. Du kan köpa en godkänd rattkrycka i Säkerhetsbutiken. Ifs kunder får 20 % rabatt.
 • Lås in bildäcken – förvara vinter- respektive sommardäck inlåsta i enskilt garage eller förråd. Förvara dem inte i ett utrymme som andra har tillgång till. Om du lämnar däcken på däckhotell bör du förvissa dig om att de tar ansvar om dina däck stjäls därifrån.
 • Ta initiativ till Grannsamverkan där du bor. Ett sådant initiativ för att minska vardagsbrottsligheten stöds av den lokala polisen. Läs mer på samverkanmotbrott.se.

MärkDNA, eller SmartDNA, är en ny metod att märka stöldbegärliga saker med, och det rekommenderas av polisen som ett komplement till andra åtgärder som förhindrar stöld. MärkDNA är ett biologiskt framställt DNA som kan appliceras på allt som kan vara stöldbegärligt, till exempel bilar, båtar, datorer, mobiltelefoner med mera. Märkta saker registreras i en databas och om stulna saker med DNA-märkningen hittas kan de kopplas till rätt ägare, och tjuvarna kan fällas för stölden.

Läs mer om MärkDNA – den osynliga stöldskyddsmärkningen

Köp SmartDNA i Säkerhetsbutiken​​

Hur bra stöldskydd har bilen?

Med hjälp av försäkringsbranschens NVSA-tester kan du som konsument enkelt bedöma olika bilmodellers säkerhet vad gäller stöld och inbrott. På www.nvsa.se söker du på alla modeller som testats och kan välja en passande bil. Bakom NVSA-normen står de svenska bilförsäkringsbolagen.

För vissa direktimporterade bilar gäller särskilda krav för att stöldförsäkringen ska gälla. Om du har en sådan bil, står det på ditt försäkringsbrev.

Försäkring för direktimporterad bil

 • Man med jeansskjorta

  Kontakta oss

  Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

  Kontakta kundservice
 • Anmäl skada på bilen

  Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

  Anmäl skada
 • använder mobil i bilen

  Pris på bilförsäkring?

  Vi hjälper dig att hitta rätt försäkring för din bil. Teckna din bilförsäkring hos oss.

  Se ditt pris