Så undviker du bilinbrott och bilstöld

Gör det krångligt för biltjuven genom att använda märkDNA och tömma bilen själv. På denna sida hittar du goda råd om hur du kan stoppa biltjuven från att göra inbrott, stjäla bilen eller bildäcken.​​​​​​​​​

Tips för att slippa bilinbrott, bilstöld och stulna biltillbehör

 • Töm bilen själv, innan tjuven gör det. Löstagbar GPS, parkeringspengar och en kvarlämnad väska med träningskläder kan göra att du får inbrott i bilen.
 • Installera larm – bilar utrustade med godkända larm utsätts mer sällan för stöld eller inbrott än bilar utan larm, så därför rekommenderar vi att du utrustar din bil med larm för att minska risken för skadegörelse och inbrott.
 • Märk bildelar som är attraktiva att stjäla med MärkDNA. Bildelar som är extra utsatta för stöld är bland annat rattar, inbyggd gps-system, xenonlyktor och backspeglar. 
 • Genom att märka bilrutorna med registreringsnumret minskar risken för stöld eftersom det gör det besvärligare för tjuven att byta identitet på bilen.
  Läs mer och köp SSF Bilrutemärkning
 • Lås in bildäcken – förvara vinter- respektive sommardäck inlåsta i enskilt garage eller förråd. Förvara dem inte i ett utrymme som andra har tillgång till. Om du lämnar däcken på däckhotell bör du förvissa dig om att de tar ansvar om dina däck stjäls därifrån.
 • Håll reda på dina bilnycklar. De är värdeföremål och stöldbegärliga. Lås därför in bilnycklarna i nyckelskåpen vid kassan när du besöker gym och simhallar.
 • Montera ett SSF-godkänt spårsystem. Du kan köpa det i Säkerhetsbutiken
 • Använd godkänd rattkrycka för att ytterligare försvåra för tjuven. Med rattkrycka är det omöjligt att styra bilen. Du kan köpa en godkänd rattkrycka i Säkerhetsbutiken. Ifs kunder får 20 % rabatt.
 • Om du bor i villa med garage är det bästa att ha bilen inlåst över natten. Saknar du garage, men har grind till uppfarten är det bra att hålla grinden stängd.

MärkDNA, eller SmartDNA, är en ny metod att märka stöldbegärliga saker med, och det rekommenderas av polisen som ett komplement till andra åtgärder som förhindrar stöld. MärkDNA är ett biologiskt framställt DNA som kan appliceras på allt som kan vara stöldbegärligt, till exempel bilar, båtar, datorer, mobiltelefoner med mera. Märkta saker registreras i en databas och om stulna saker med DNA-märkningen hittas kan de kopplas till rätt ägare, och tjuvarna kan fällas för stölden.

Läs mer om MärkDNA – den osynliga stöldskyddsmärkningen

Köp SmartDNA i Säkerhetsbutiken​​

Hur bra stöldskydd har bilen?

Med hjälp av försäkringsbranschens NVSA-tester kan du som konsument enkelt bedöma olika bilmodellers säkerhet vad gäller stöld och inbrott. På www.nvsa.se söker du på alla modeller som testats och kan välja en passande bil. Bakom NVSA-normen står de svenska bilförsäkringsbolagen.

För vissa direktimporterade bilar gäller särskilda krav för att stöldförsäkringen ska gälla. Om du har en sådan bil, står det på ditt försäkringsbrev.

Försäkring för direktimporterad bil

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Kontakta kundservice

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Vad kostar försäkringen?

Räkna ut priset på bilförsäkring. Du får minst 10 % rabatt och blir förmånskund. 

Se ditt pris