Minska risken för bilinbrott och bilstöld

Bilstölderna har ökat de senaste åren och utrustningen i din bil är eftertraktad. Vi har sammanställt en checklista med tips på hur du kan stoppa biltjuven från att göra inbrott, stjäla bilen eller bilens tillbehör.​​​​​​​​​

Checklista

Lås bilen och håll koll på nycklarna

 • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den. Med en störsändare kan biltjuven slå ut bilnyckelns låsfunktion.  Läs mer om störsändare på polisen.se.
 • Håll reda på dina bilnycklar. De är värdeföremål och stöldbegärliga. Lås därför in bilnycklarna i nyckelskåpen vid kassan när du besöker gym och simhallar. Om din bilnyckel skadas eller försvinner och du har vår mest omfattande bilförsäkring, Stor Bilförsäkring,  så kan du få ersättning upp till 10 000 kr. 
 • Om du har nyckellös funktionalitet så kallad keyless rekommenderar vi att du lägger dem i ett signalskyddande bilnyckelfodral, det förhindrar att en tjuv fångar upp nyckelsignalen och låser upp bilen. I säkerhetsbutiken kan du köpa en s.k. Klong Gömma- en signalskyddande förvaring som lämpar sig till förvaring av nycklar.

Parkera smart

 • Parkera på en säker plats, allra helst i ett låst garage. Saknar du garage men har uppfart med grind – håll grinden stängd.
 • Om du parkerar på gatan – låt bilen stå så öppet och upplyst som möjligt, om du bor i villa, installera utebelysning med rörelsesensor.

Inga värdesaker i bilen

 • Lämna aldrig datorer, löstagbar GPS, parkeringspengar, mobiltelefoner och andra värdesaker i bilen. En tom väska kan locka en tillfällig tjuv till inbrott.
man i bil
Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.

Stöldskydd

 • Installera larm – bilar utrustade med godkända larm utsätts mer sällan för stöld eller inbrott än bilar utan larm, så vi rekommenderar att du utrustar din bil med larm för att minska risken för skadegörelse och inbrott.
 • Märk bildelar som är attraktiva att stjäla med MärkDNA, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord.  Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet. Bildelar som är extra utsatta för stöld är bland annat rattar, inbyggd gps-system, xenonlyktor och backspeglar.
 • Genom att märka bilrutorna med registreringsnumret minskar risken för stöld eftersom det gör det besvärligare för tjuven att byta identitet på bilen. Läs mer och köp SSF Bilrutemärkning.
 • Montera hjullås om du har dyra fälgar.
 • Montera ett SSF-godkänt spårsystem. Du kan köpa det i Säkerhetsbutiken
 • Använd godkänd rattkrycka för att ytterligare försvåra för tjuven. Med rattkrycka är det omöjligt att styra bilen. Du kan köpa en godkänd rattkrycka i Säkerhetsbutiken. Ifs kunder får 20 % rabatt.

Fler tips

✓ Förvara vinterdäck och sommardäck inlåsta i enskilt garage eller förråd. Förvara dem inte i ett utrymme som andra har tillgång till. Om du lämnar däcken på däckhotell bör du ta reda på om att de tar ansvar om dina däck stjäls därifrån.

✓ Ta initiativ till Grannsamverkan där du bor. Ett sådant initiativ för att minska vardagsbrottsligheten stöds av den lokala polisen. Läs mer på samverkanmotbrott.se.

Senast uppdaterad 22 oktober 2020