Att ladda en elbil

I takt med att det blir allt vanligare att köra laddhybrid- och elbil så ökar även behovet av laddningsplatser. Här har vi samlat fakta som kan hjälpa dig att ladda din elbil säkert och kostnadseffektivt. 

Vad kostar det att ladda en elbil?

Det är normalt billigare att ladda en elbil än att tanka en bil med fossila drivmedel. Särskilt om du kan ladda hemma. Det finns ännu ingen standardprissättning för elbilsladdning utan det är upp till varje laddoperatör att sätta priset på samma sätt som bensinstationerna har olika pris beroende på vilken station du besöker. Var och när du laddar kan ha betydelse, här ger vi några exempel:

Att ladda elbil på laddstation

Oftast betalar du kostnaden per kWh, men det förekommer även att du betalar per minut. Det finns stora skillnader i pris beroende på var du laddar, men alltifrån ett par ören per minut till någon krona, samt från någon krona till flera kronor per kWh. Oftast är normalpriset ca. 2-5 kronor per kWh. Använder du en så kallad supersnabbladdare så tillkommer ytterligare några kronor. De månadsvisa driftkostnaderna kommer totalt sett att vara betydligt lägre för en elbil än för motsvarande bensin- eller dieselbilar. 

Att ladda elbil hemma

Om du investerar i en laddbox hemma (engångskostnad på ca. 10 000 kr) så är det prisvärt att ladda din elbil hemma. Privatpersoner kan få en skattereduktion för kostnaden och material via Skatteverkets skattereduktion för grön teknik (högst 50 000 kr per person/år). För att få nyttan av hela avdraget så måste inköp och installation göras av samma företag. Priset på elen varierar beroende på var du bor och vilken årstid det är, och förstås på vilket elbolag du väljer. Men kostnaden landar på ca. 1,50 kronor per kWh.

För att se hur mycket det kostar att ladda fullt hemma så behöver du veta hur stor batterikapacitet du har på din elbil. En elbil med 52kWh kostar således 78 kr att ladda fullt med en kWh kostnad på 1,50 kr. 

Hitta rätt laddbox till din bil

Vi samarbetar med Evify för att förenkla livet för dig som kör en laddbar bil. Här kan du se vilka laddboxar som passar till din elbil eller plug-in hybrid.

Skatteavdraget för grön teknik gäller, vilket innebär att du får halva priset direkt på fakturan för laddbox med installation.

Hitta den perfekta laddboxen hos Evify.se 

Var kan jag ladda min elbil?

Att ladda när du bor i villa

Anlita en elektriker som installerar ett vägguttag, trefasuttag eller laddbox där bilen ska stå. Laddning från ett vanligt eluttag bör endast vara en tillfällig lösning.

  • Om du laddar från ett vanligt eluttag rekommenderar Elsäkerhetsverket att strömstyrkan ställs på max 8-10 Ampere. En elektriker bör se över om vägguttaget klarar belastningen.
  • Kan bilen trefasladdas bör du skaffa trefasuttag.
  • En laddbox kan på ett säkrare sätt leverera högre strömstyrkor till bilen och du slipper plocka upp laddsladden varje kväll. 

Rekommendation

✓ Ladda bilen utomhus!

✓ Om du ska ladda bilen inomhus bör du följa elsäkerhetsverkets krav. Om garaget är ihopbyggt med huset bör garaget vara en egen brandcell. Stäng dörren mellan garaget och huset för att förhindra spridning av eventuell brand.

✓ Ha en jordfelsbrytare av typ B. Den slår ut alla annan el automatiskt om överhettning skulle ske.

Att ladda när du bor i lägenhet

Bor du i lägenhet ska du hitta en parkeringsplats med laddmöjlighet. Bor du i flerbostadshus rekommenderas att skaffa laddboxar, men som nödlösning duger det dock även här med vägguttag eller trefasuttag. Dock bör du följa elsäkerhetsverkets rekommendation om att ladda bilen hemma. Om du endast behöver ladda en gång per vecka så kan det räcka om det finns en snabbladdare i närheten. Snabbladdare kan finnas vid vissa livsmedelsbutiker och köpcentrum.

Att ladda när du är ute på vägarna

När du är ute och kör på vägarna så finns det ofta snabbladdare utplacerade. Det finns 14 500 laddpunkter i Sverige där de flesta är av typ 2. Det finns ca 1 600 CCS-snabbladdare.

Hitta din närmaste laddstation här:

Vilken laddkabel behöver jag?

Det finns två olika ladduttag - typ 1 och typ 2

  1. Bilar som tillverkas i Asien och USA har normalt Typ 1 uttag.
  2. Bilar som tillverkas i Europa har typ 2 uttag, som är standard i EU sedan 2014.

Kontakta din återförsäljare för att se vilken laddkabel du behöver till din bil.

Senast uppdaterad 5 oktober 2021