Att ladda en elbil

Det blir allt vanligare att köra laddhybrid och elbil, och behovet av laddningsplatser ökar. Här har vi samlat fakta som kan hjälpa dig att ladda din elbil, både säkert och kostnadseffektivt. 

Vad kostar det att ladda en elbil?

Det är normalt billigare att ladda en elbil än att tanka en bil med fossila drivmedel. Särskilt om du kan ladda hemma. Det finns ännu ingen standardprissättning för elbilsladdning, så det är upp till varje laddoperatör att sätta priset. På samma sätt som bensinstationerna har olika priser. Var och när du laddar kan ha betydelse. Här ger vi några exempel:

Att ladda elbil på laddstation

Oftast betalar du kostnaden per kWh, men det förekommer även att du betalar per minut. Det finns stora skillnader i pris beroende på var du laddar. Men alltifrån ett par ören per minut till någon krona, samt från någon krona till flera kronor per kWh. Oftast är normalpriset ca 2-5 kronor per kWh.

Använder du en så kallad supersnabbladdare så tillkommer ytterligare några kronor. De månadsvisa driftkostnaderna kommer totalt sett att vara betydligt lägre för en elbil, än för motsvarande bensin- eller dieselbilar. 

Ladda elbilen hemma är prisvärt.
Investera i en laddbox hemma för att få ner kostnaderna för att ladda elbilen.

Att ladda elbil hemma

Om du investerar i en laddbox (engångskostnad på ca 10 000 kronor) så är det prisvärt att ladda din elbil hemma. Privatpersoner kan få en skattereduktion för kostnaden och material via Skatteverkets skattereduktion för grön teknik (högst 50 000 kronor per person/år). För att få nyttan av hela avdraget så måste inköp och installation göras av samma företag. 

Priset på elen varierar beroende på var du bor och vilken årstid det är. Och förstås på vilket elbolag du väljer. Men kostnaden landar på ca 1,50 kronor per kWh.

För att se hur mycket det kostar att ladda fullt hemma så behöver du veta hur stor batterikapacitet du har på din elbil. En elbil med 52kWh kostar således 78 kronor att ladda fullt med en kWh kostnad på 1,50 kronor. 

Hitta den perfekta laddboxen

Vi samarbetar med Evify för att förenkla livet för dig som kör en laddbar bil. Här kan du se vilka laddboxar som passar till din elbil eller plug-in hybrid.

Skatteavdraget för grön teknik gäller. Det innebär att du får halva priset direkt på fakturan för laddbox med installation.

Hitta rätt laddbox hos Evify.se

Var kan jag ladda min elbil?

Vilken laddkabel behöver jag?

Det finns två olika ladduttag - typ 1 och typ 2

  1. Bilar som tillverkas i Asien och USA har normalt typ 1 uttag.
  2. Bilar som tillverkas i Europa har typ 2 uttag, som är standard i EU sedan 2014.

Kontakta din återförsäljare för att se vilken laddkabel du behöver till din bil.

Det finns olika typer av laddkablar.
När du väljer laddkabel behöver du ha koll på om din bil har ett typ 1 eller typ 2 ladduttag.

Senast uppdaterad 21 mars 2023