Handen

Handen kan delas in i tre delar: handloven, mellanhanden med handryggen och handflatan och avslutningsvis fingrarna.

Som art har vi utvecklats från att gå på alla fyra som många andra djur till att gå upprätt. Med tiden har våra ”framben” förvandlats till avancerade gripverktyg – något som vi bara delar med aporna. Men apor och människor använder på sätt och vis sina armar och ben på motsatt sätt. Medan vi tar oss fram med benen och använder händerna för att greppa saker använder aporna främst armarna för att förflytta sig och fötterna som gripverktyg.

Handloven

Handloven är ett pussel med åtta relativt små ben som sitter tätt ihop i två rader mellan underarmen och mellanhanden. Konstruktionen ser kanske lite slumpmässig och ömtålig ut jämfört med andra delar av kroppen, men det är just denna utformning som bidrar till att göra handleden så flexibel.

Konstiga namn

Dessa åtta ben har något märkliga namn som i viss mån speglar hur de ser ut. Närmast handleden på tumsidan sitter båtbenet, som följs av månbenet, pyramidbenet och ärtbenet. Den andra raden närmast mellanhanden består av trapetsbenet, trapetslika benet, huvudbenet och hakbenet.

Handflatan och handryggen

I mellanhanden, som består av handryggen på ovansidan och handflatan på insidan, finns ett tätt nätverk av senor, ledband, nerver, blodkärl och mindre muskler. Men hur stark du är i nyporna beror minst lika mycket på dina muskler i underarmen som de du har i själva handen.

Så fungerar dina fingrar

Du har faktiskt inte en enda muskel i dina fingrar – bara ben, blodkärl, nerver, senor och ledband. Längst ut på varje fingertopp sitter ett ledband som går hela vägen till armbågsleden. Men fingrarna styrs ändå av långa muskler i underarmen och kortare muskler i handflatan. Dessa muskler drar i ledbanden och rör på det sättet fingrarna. Generellt kan man säga att de långa underarmsmusklerna sköter grovarbetet och att de kortare handmusklerna används för det som kräver större precision.

Även om alla dina fingrar är viktiga är det ett som har en särställning. Vi talar förstås om tummen, som kan vändas mot de andra fingrarna och därför fungera som en gripklo. Tummen har nämligen en sadelled mot resten av handen som gör att den kan röra sig fritt från de övriga fingrarna.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house