Gäller tjänstereseförsäkringen vid graviditet och förlossning utomlands?

Frågat av Eva

Fråga:

Hej! Jag har tjänstereseförsäkring via mitt företag och ska nu åka på tjänsteresa utomlands. Då är jag i graviditetsvecka 30. Gäller min försäkring om det skulle hända något med graviditeten? Behöver jag något intyg om något skulle hända, t.ex. vilken graviditetsvecka jag är i? Om graviditeten sätts igång på planet och planet måste nödlanda, tar tjänstereseförsäkringen den kostnaden?

Svar:

Hej Eva!

Tjänstereseförsäkringen gäller till och med 32:a graviditetsveckan för graviditets- och förlossningskostnader. Observera att från och med vecka 33 gäller den inte för sådana kostnader. Försäkringen kan inte förlängas så att gäller längre in i graviditeten.

Försäkringen gäller inte för kostnader för nödlandning som orsakats av att en graviditet sätter igång på planet. Den normala praxisen hos flygbolagen är att de inte ställer några kostnadskrav i sådana fall, utan de tar den kostnaden själva. 

Du bör kolla med flygbolaget vilka regler de har beträffande graviditet, och försäkra dig om att det inte finns någon risk att du inte blir ombordsläppt om du är i en långt framskriden graviditet. Fråga också om de kräver något intyg avseende vilken graviditetsvecka du är i. Intyget måste i så fall skrivas av din läkare, och det ska vara på engelska.