Frågor & svar om tjänsteresa och jobba utomlands

Här får du svar på frågor om hur försäkringen gäller när du är på tjänsteresa eller bor och jobbar i ett annat land. När omfattas du av försäkringen och vilket skydd har du utomlands? Vi reder ut frågan så du kan känna dig trygg på resan.

Fler frågor och svar

Merkostnader pga. inställda flyg, hur gäller försäkringen?

Fråga:
Vad gäller för merkostnader i samband med inställda flyg pga. aska? Flygbolagen betalar tillbaka biljetten men den anställde tvingas köpa nya biljetter för altenativa resvägar?

Svar:
I vissa situationer kan det vara skäligt att ersätta kostnader för alternativa resvägar, det kan t.ex. vara merkostnader för att ta sig tillbaka till arbetsplatsen eller till hemmet, eller om du behöver ansluta till en redan påbörjad resa. Vi ber dig kontakta vårt Skadecenter för mer information om ditt specifika fall.

Försäkring utomlands utan att ha bott i Sverige?

Fråga:
Vi bor i USA sedan 20 år tillbaka och skall flytta tillbaka till Sverige. Några av våra barn går eller ska gå på college. Kan vi försäkra med dem i People Abroad försäkring trots de aldrig bott i Sverige?​

Svar:
Nej, för att kunna teckna People Abroad för person som redan är utrest måste personen ha varit folkbokförd i Sverige innan utresan, och att personen som längst varit ute i sex månader.

Kan jag köpa People Abroad trots att jag redan är utomlands?

​Fråga:
Min dotter har åkt till USA för att arbeta. Nu har vi upptäckt att hemförsäkringens reseskydd inte gäller när hon arbetar. Kan vi teckna People Abroad i stället?

Svar:
Ja, People Abroad får tecknas inom 6 månader från utresan från Sverige. Ett krav för att få teckna People Abroad är att hon arbetar eller studerar. Observera att adressen dit försäkringsbrevet ska skickas, måste pga. lagar och förordningar, gå till en svensk adress, till exempel till din. Du kan vidarebefordra försäkringsbrevet till din dotter efterhand.

Gäller försäkringen för tjänsteresor till Amazonas?

Frågat av Christine

Fråga:
Jag har fått en doktorandstjänst i USA som kommer att vara i fyra till fem år. Tjänsten innebär även resor till Amazonas-regionen, bland annat Ecuador. Räcker People Abroad-försäkringen för hela min vistelse eller måste jag teckna ytterligare någon försäkring i Sverige eller i USA? ​

Svar:
Du får ha People Abroad-försäkringen i max fem år. Den gäller för alla resor i tjänsten, samt för max 45 dagars semesterresa.

Det finns vissa restriktioner mot att resa till land som UD avråder från att man reser till. Vid dagens datum finns inga restriktioner mot något land/område i Amerika. Den gäller därför fullt ut i  alla länder/områden i Amerika, även i Amazonas. 

People Abroad-försäkringen gäller därmed för hela din vistelse, och du behöver inte teckna någon ytterligare försäkring.

Bor i USA och anställd av svenskt företag, kan jag försäkras?

Fråga:
Kan If i Sverige försäkra mig om jag bor i USA och är anställd hos ett svenskt företag, dvs. jobbar på distans?

Svar:
Man får teckna försäkringen People Abroad om huvudorsaken till utlandsvistelsen är att man ska arbeta eller studera utomlands.

Normalt får man inte teckna försäkringen vid distansarbete för ett svenskt företag, men undantag från det kan göras om arbetet är av en sådant art att det inte kan bedrivas från Sverige utan du måste befinna dig i USA för att kunna utföra arbetet.

Dessutom måste man ha varit bosatt i Sverige i samband med att försäkringen tecknas, man får således inte teckna försäkringen om man redan är bosatt utomlands. Försäkringen får tecknas senaste 6 månader från det att man reste från Sverige.

Jag rekommenderar dig att läsa mer om Utlandsplaceringsförsäkring som vänder sig till dig som har en utlandsplacerad tjänst i minst ett år. Kontakta oss så kan vi prata mer om just din situation.

Räcker hemförsäkring vid studier utomlands?

Fråga:
Vår dotter, fortfarande skriven hos oss, ska studera en termin på universitet i England. Vi har en hemförsäkring i If. Räcker det med att förlänga skyddet i hemförsäkringen efter 45 dagar eller bör hon ha ytterligare försäkringar?

Svar:
För den som ska studera utomlands rekommenderar vi försäkringen People Abroad