Så undviker du de vanligaste skadorna på firmabilen
Alla kan råka ut för en trafikolycka i tjänsten eller bli utsatt för inbrott i företagsbilen, men det finns saker du kan göra för att minska riskerna.
Här är de vanligaste fordonsskadorna – och våra bästa tips på hur du undviker dem.
De vanligaste skadehändelserna
Skadeproffset Markus har sett det mesta
Enligt Markus Reis, som jobbar på avdelningen för fordonsskador, finns det försäkringsskador på firmabilar som är vanligare än andra. Den allra vanligaste rör enklare glasskador som orsakats av stenskott.
– Det låter kanske självklart, men att hålla avstånd till fordonet framför kommer att bespara dig och ditt företag många skador. Med större avstånd avtar hastigheten på stenskottet som då blir helt ofarligt.
Om skadan på vindrutan redan är ett faktum finns det enklare knep för att minska risken att sprickan i glaset växer. Skador på upp till tre centimeter går ofta att reparera med stenskottslagning.
– Det finns ett smidigt stenskottsplåster som täcker skadan till dess att du fått tid för lagning. Du kan även sätta stänkskydd på ditt eget fordon, så att du inte orsakar skador på någon annans vindruta, säger Markus Reis.
Stress bakom många kollisionsskador
Enligt Ifs fordonsskadestatistik är den näst vanligaste skadehändelsen för firmabilar olika typer av kollisionsskador.
– Att hålla avstånd i alla lägen är verkligen ett bra ”life hack”. Kör du i 70 km/h färdas du 20 meter per sekund. Då är bromssträckan, inklusive reaktionssträckan, ungefär 28 meter. Det innebär att om du håller dig till tresekundersregeln kan du vara ganska säker på att du inte kör på något annat fordon, säger Markus Reis.
En viktig bakomliggande faktor till många kollisioner rör det rent trafikpsykologiska. Det är lätt att ta med sig stressen från arbetet ut på vägarna, men att försöka ta igen förlorad arbetstid genom att köra snabbare och mer aggressivt lönar sig inte. Faktum är att det i praktiken inte ens är möjligt – annat än på mycket långa sträckor.
– Om du kör 10 km/h för fort på en 50-väg kör du bara in en minut på en mil. Om du höjer hastigheten från 100 till 110 km/h, då kör du bara in 30 sekunder på samma sträcka. Det är helt enkelt inte värt det, säger Markus Reis.
Feltankning kan bli dyrt
En annan vanlig försäkringsskada uppstår när någon av misstag väljer att tanka fel bränsle.
– Ofta upptäcker man det inte förrän man försöker köra ut från macken. När det felaktiga drivmedlet börjar att pumpas runt i bilen kan det leda till omfattande maskinella skador, eftersom motorn tar mycket stryk av feltankningar, säger Markus Reis.
Feltankningar riskerar dessutom att bli kostsamma för företaget då du ofta får betala de delar av reparationskostnaden som inte täcks av självrisken. Markus har dock ett tips som är inspirerat av hur hyrbilsfirmor har löst problemet.
– De brukar ha en liten färgprick på nyckeln och en färgprick på insidan av tanklocket, som båda matchar färgmarkeringen för det passande bränslet vid drivmedelsstationen. Sådana enkla knep gör att man undviker många feltankningar.
Nyckellösa bilar kräver extra försiktighet
Det senaste decenniet har det blivit allt vanligare med firmabilar som inte kräver nyckel för att låsa eller starta bilen.
Det har förenklat livet för många företagare, samtidigt som brottslingar har blivit bättre på att utnyttja svagheterna i de nyckellösa systemen.
Genom att störa ut bilens låssystem med radiosändare kan tjuvarna få tillgång till ditt fordon utan att fysiskt behöva bryta sig in.
– Ta därför för vana att låsa bilen när du är nära den. Om du har en modern, nyckellös firmabil är det särskilt viktigt att du känner på dörrhandtaget innan du går därifrån. Flera tillverkare har även lanserat särskilda nyckelfickor med ett lager av metall som skyddar mot störsändare, de fungerar som ett slags Faradays bur, säger Markus Reis.
Skydda dina verktyg extra
En vanlig fordonsförsäkring täcker inga tillhörigheter utöver de som hör till själva fordonet, undantaget saker som takboxar och bilbarnstolar. Så om du tillhör en yrkeskategori som förvarar stöldbegärliga maskiner eller verktyg i din firmabil är det alltid säkrast att teckna en tilläggsförsäkring för dina prylar.
– Det bästa tipset, oavsett vilken typ av företag du driver, är att inte lämna några värdesaker synliga i bilen. Det gäller inte minst hantverkare som i regel har fler dyrbara verktyg och maskiner i firmabilen. För hantverkare kan det även vara en god idé att skaffa en särskild låsförstärkning till skåpbilen som gör det svårare att ta sig in.
Läs mer om försäkring för egendom i bil.