Självriskkonto

Så här fungerar självriskkontot

När du har hem- eller bilförsäkring hos oss får du och alla i hushållet ett självriskkonto, en hjälp till att betala självrisken om en skada skulle inträffa. ​Vi sätter av en summa till kontot efter varje år som gått utan att en skada inträffat på hem- och bilförsäkringen.

Vilken summa vi sätter av till kontot beror på vilka försäkringar du, och de personer som ingår i samma hushåll som du, har hos oss.

Försäkringar i hushållet Avsättning till självriskkontot

Hem eller bil och digital betalning

200 kr/år

Hem + bil

300 kr/år

Hem + bil + person

400 kr/år
  • Har du hem- eller bilförsäkring och betalar försäkringen med e-faktura eller autogiro får du 200 kronor till självriskkontot efter varje skadefritt år.
  • Har du både hem- och bilförsäkring får du 300 kronor till självriskkontot efter varje skadefritt år.
  • Har du hem-, bil- och minst en personförsäkring får du 400 kronor till självriskkontot efter varje år du är skadefri på hem- och bilförsäkringen. 
  • Det högsta belopp som kan finnas på självriskkontot är 3 000 kronor. Om ditt sedan tidigare sparade saldo på självriskkontot överstiger 3 000 kronor sker inga nya avsättningar. 

Du kan se hushållets aktuella saldo i ditt senaste försäkringsbrev eller när du loggar in på Mina sidor.

Så använder du självriskkontot

  • Den summa som finns på självriskkontot kan användas till att betala självrisken eller en del av självrisken med, om det inträffar en skadehändelse som vi betalar ut ersättning för från någon av dina - eller någon annan i hushållets försäkringar hos oss. 
  • Självriskkontot kan användas till självrisker på alla privata försäkringar, utom självrisker på trafikförsäkringen och vid skada på en bil som har bilmärkesförsäkring
  • Självriskkontot kan användas när den ersättningsbara summan överstiger gällande självrisk.
  • Summan på kontot kan inte tas ut i kontanter. 
  • Alla personer som ingår i hushållet kan använda självriskkontot.
Logga in på Mina sidor för att se saldot på ditt självriskkonto.
Logga in på Mina sidor för att se saldot på ditt självriskkonto.

Ändringar gällande självriskkontot

Från och med 1 januari 2025 upphör avsättningarna till självriskkontot. Det belopp som du har samlat på ditt självriskkonto kan du använda tills vidare, även efter den 1 januari 2025.

Mer att läsa