Checklista inför husvagnssemestern

Alltfler upptäcker fördelarna med att semestra med husvagn. Det ger dig frihet och boendefrågan löser sig automatiskt. 

Checklista före resan

För att få en så härlig resa med husvagnen som möjligt är det några saker som du bör kontrollera innan du reser iväg. Här får du tips inför resan med husvagnen.

Däcken

Kontrollera att det inte finns sprickbildning och andra skador på däcken. Kontrollera lufttrycket i däcken för det påverkar stabiliteten, slitaget och risken för explosion. 

Bromsarna

Provbromsa i låg fart. Gör lite kraftigare inbromsningar ibland så att påskjutsbromsen inte fastnar eller börjar kärva.

Kopplingen

Kulhandsken är vagnens koppling till dragbilen. Se till att den sitter fast, är välsmord och oskadd.

Belysningen

Oxidation i elkontakter vållar ofta problem. Kontaktspray som driver ut fukt är bra. Kontrollera skyltbelysning, bromsljus och blinkers. 

Gasolen

Viktigt att du granskar slangarna noga så att det inte finns några sprickor. Låt en verkstad provtrycka systemet en gång per år. Läckande gasol kan sluta med riktigt tragiska olyckor.

Ventilationen

Se till att öppningarna vid golv och tak är fria. Det har hänt att en nyinlagd matta täckt för golvventilerna och det är livsfarligt. 

Tank- och ledningssystem

Tankar, ledningssystem inklusive, slangar och slangklämmor samt tankanslutningar ska kontrolleras årligen med tanke på slitage och åldersförändringar. Byt vid minsta tveksamhet. 

Planera hur du packar husvagnen

Det är viktigt att fördela vikten jämt i husvagnen. Placera tyngre saker, exempelvis förtältet, ovanpå vagnens hjulaxel. För medeltung packning kan du använda förvaringsutrymmena nära golvet. I de övre förvaringsfacken förvarar du lätt bagage och i sovutrymmet placerar du kläder. Takskåpen lämpar sig för glas och porslin.

Spara vikt med hjälp av följande tips:

 • Res med tom vattentank och fyll på den först på semesterorten.
 • Ta bara med reseprovianten och köp alla annan mat på semesterorten.
 • Ta med en läsplatta i stället för böcker.
 • Begränsa semestergarderoben och utnyttja möjligheten att tvätta på campingplatsen.
 • Ersätt frottéhanddukar med mikrofiberhanddukar, de är perfekt på semestern då de är extra lätta och torkar snabbt.
 • Välj lätt porslin av plast eller bambu.
 • Innan du påbörjar resan hemåt bör du tömma campingtoaletten.

Barn på husvagnssemester

 • Det är alltid bra om inredningen passar just din familjs storlek. Barnen kanske sover på olika tider eller har olika utrymmesbehov beroende av ålder. Tänk kreativt!
 • Välj dynor med praktiska färger. Det är svårt att undvika fläckar hur försiktig man än är. Välj gärna ett smutsavvisande tyg, eller behandla det med spray innan ni reser.
 • Köket i husvagnen är farligt för barn, precis som hemma. Var särskilt uppmärksam om du har gaslågor placerade intill rundsittgruppen.
 • Att åka långt kan vara tålamodsprövande för både stora och små. Vi har samlat tips för att göra den långa resan så trevlig som möjligt. Läs tipsen för långa resor här.

Hur är din husvagn försäkrad?

Bilens trafikförsäkring gäller även för de skador som du orsakar med husvagnen. Men för att få ersättning och hjälp om det blir skador på husvagnen behöver du en husvagnsförsäkring

Om du ska resa i Europa är det bra om du beställer ett grönt kort för bilen och husvagnen. Det gröna kortet är ett bevis på att du har en gällande trafikförsäkring.