Tips till dig som ska ut på

husvagnssemester

Alltfler upptäcker fördelarna med att semestra med husvagn. Det ger dig frihet och boendefrågan löser sig automatiskt. För att få en så härlig resa med husvagnen som möjligt är det några saker som du bör kontrollera innan du reser iväg.
Förbered husvagnen innan du rullar iväg på semester.

Checklista innan resan

 • Däcken – kontrollera att det inte finns sprickbildning och andra skador på däcken. Kontrollera lufttrycket i däcken för det påverkar stabiliteten, slitaget och risken för explosion. 
 • Bromsarna – provbromsa i låg fart. Gör lite kraftigare inbromsningar ibland så att påskjutsbromsen inte fastnar eller börjar kärva.
 • Kopplingen – kulhandsken är vagnens koppling till dragbilen. Se till att den sitter fast, är välsmord och oskadd.
 • Belysningen – oxidation i elkontakter vållar ofta problem. Kontaktspray som driver ut fukt är bra. Kontrollera skyltbelysning, bromsljus och blinkers. 
 • Gasolen – viktigt att du granskar slangarna noga så att det inte finns några sprickor. Låt en verkstad provtrycka systemet en gång per år. Läckande gasol kan sluta med riktigt tragiska olyckor.
 • Ventilationen – se till att öppningarna vid golv och tak är fria. Det har hänt att en nyinlagd matta täckt för golvventilerna och det är livsfarligt. 
 • Tank- och ledningssystem – tankar, ledningssystem inklusive, slangar och slangklämmor samt tankanslutningar ska kontrolleras årligen med tanke på slitage och åldersförändringar. Byt vid minsta tveksamhet. 
 • Planera packningen – fördela vikten jämt i husvagnen och placera tyngre saker till exempel förtältet, ovanpå vagnens hjulaxel. Fler packningstips hittar du här
Provkör en kortare tur om du är ovan.
Husvagnssemester med barn kräver extra planering.

Barn på husvagnssemester

 • Det är alltid bra om inredningen passar just din familjs storlek. Barnen kanske sover på olika tider eller har olika utrymmesbehov beroende av ålder. Tänk kreativt!
 • Välj dynor med praktiska färger. Det är svårt att undvika fläckar hur försiktig man än är. Välj gärna ett smutsavvisande tyg, eller behandla det med spray innan ni reser.
 • Köket i husvagnen är farligt för barn, precis som hemma. Var särskilt uppmärksam om du har gaslågor placerade intill rundsittgruppen.

Underhållning på resan

Att åka långt kan vara tålamodsprövande för både stora och små. Vi har samlat tips för att göra den långa resan så trevlig som möjligt. Läs tipsen för långa resor här.

 

Husvagnsförsäkring

Bilens trafikförsäkring gäller även för de skador som du orsakar med husvagnen. Men för att få ersättning och hjälp om det blir skador på husvagnen behöver du en husvagnsförsäkring

Om du ska resa i Europa är det bra om du beställer ett Grönt kort för bilen och husvagnen. Det gröna kortet är ett bevis på att du har en gällande trafikförsäkring. 

Säkerhet i husvagnen

I Säkerhetsbutiken kan du köpa brandsläckare och gasvarnare. If-kunder får rabatt. 

Till Säkerhetsbutiken

Grönt kort

Ta med dig ett Grönt kort – bevis på att fordonet är trafikförsäkrat – när du reser med bil eller mc inom Europa. 

Läs om Grönt Kort

Regler i Europa

Förbered dig genom att läsa om reglerna som gäller i Europa.

Att bila i Europa
Regler i olika länder
Tips från Konsument Europa