Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Så försäkrar du dig mot skador på laddboxen

03-21-2023, 10:59

Förra veckan beslutade Elsäkerhetsverket om försäljningsförbud för två laddboxmodeller av märket Easee. Det kommer inte att påverka försäkringen hos If. ”Försäkringen gäller som vanligt så länge man följer råd och anvisningar”, säger Ifs motorexpert Johan Granholm. If reder ut vad man bör tänka på vid installation och säker användning av en laddbox.

Johan Granholm, motorexpert på If.

Det finns cirka 100 000 installerade laddboxar av de här modellerna i Sverige, enligt Elsäkerhetsverket. Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk och enligt Elsäkerhetsverket finns därmed en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut som den ska. 

– Det här betyder inte att man som privatperson i nuläget behöver montera bort sin laddbox av det här märket. Vi ser inte heller att det kommer att påverka försäkringen på något sätt. Man kan vara lugn, men som alltid hålla uppsikt och följa de säkerhetsrekommendationer som finns. Skulle det komma nya rekommendationer från leverantören ska man följa dessa för att försäkringen inte ska påverkas, säger Johan Granholm, motorexpert på If.  

Hemförsäkringen täcker 

Vad gäller försäkringen så är det hemförsäkringen eller villaförsäkringen som täcker brand och där har inget undantag gjorts för just laddbox, hos If. Det finns heller inget krav på den som skaffar en laddbox att anmäla detta särskilt till försäkringsbolaget.  

Precis som vid all annan försäkring är det viktigaste att man följer säkerhetsföreskrifter och rekommendationer. Att låta en certifierad elektriker installera enladdbox för säker laddning av elbil är det absolut viktigaste för att förebygga brand och skada.  

– Hemmets jordfelsbrytare är konstruerade för att hantera elprodukter som vanligtvis används i hemmet och är inte anpassade för laddning av elbil och ger därför inte tillräckligt skydd, säger Johan Granholm. 

Elinstallationsintyg krävs för företag och bostadsrättsföreningar  

För bostadsrättsföreningar och företag gäller lite andra regler för var laddningen får ske, att matningen av el måste matas genom en separat gruppledning från elcentral och att laddningsstation ska vara försedd med elkopplare som vid nödsituation möjliggör frånkoppling i både fas- och neutralledare.

Elkopplaren ska vara placerad synbar i laddningsstationens närhet. Vid begäran ska elinstallationsintyg från elinstallationsföretag gällande utförandet av laddningsstation kunna uppvisas. Det är mod 3 eller 4 som ska användas. 

Läs mer om laddstationer här: Ladda elbil | Detta gäller för försäkringen | If Skadeförsäkring

Att ladda när du bor i villa 

- Anlita en certifierad elektriker som installerar ett vägguttag, trefasuttag eller laddbox där bilen ska stå. Laddning från ett vanligt eluttag bör endast vara en tillfällig lösning och laddningen ska ske under uppsikt, inte nattetid.  

- Om du laddar från ett vanligt eluttag rekommenderar Elsäkerhetsverket att strömstyrkan ställs på max 8-10 Ampere. En certifierad elektriker bör se över om vägguttaget klarar belastningen. 

- Kan bilen trefasladdas bör du skaffa trefasuttag. 

- En laddbox kan på ett säkrare sätt leverera högre strömstyrkor till bilen.

Källa: If 

 

Att ladda när du är ute på vägarna 

När du är ute och kör på vägarna så finns det ofta snabbladdare utplacerade. Det finns 19 418 laddpunkter varav 2 307 snabbladdarey, enligt sidan elbilsstatistik.se.  

 

Tips för säker laddning

- Installera en laddbox för säker laddning av elbil. 

- Om möjligt, ladda bilen utomhus. 

- Om du laddar inomhus bör du följa elsäkerhetsverkets krav och om garaget är ihopbyggt med huset bör garaget vara en egen brandcell.

- Stäng dörren mellan garaget och huset för att förhindra spridning av eventuell brand.

- Ha en laddbox med jordfelsbrytare typ B. Om din laddbox saknar en jordfelsbrytare typ B ska den finnas i den matande elinstallationen.

- Om du laddar från ett vanligt eluttag rekommenderar Elsäkerhetsverket att strömstyrkan ställs på max 8-10 Ampere. En certifierad elektriker bör se över om vägguttaget klarar belastningen.

- If rekommenderar att inte ladda från ett vägguttag om du inte kan ha uppsikt över fordonet under laddningen.
 

Källa: If 

Läs mer: Ladda elbil – Allt du behöver veta om att ladda en elbil | If 

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier