Näsan

Näsan är det översta organet i våra övre luftvägar. Den har två uppgifter: att samla in luktprover till hjärnan och filtrera andningsluften. Det låter ju enkelt och okomplicerat, men det är det inte alls.

Näsan betyder en hel del för vårt utseende. Det är inte så konstigt eftersom den sitter mitt i ansiktet. Näsan har väldigt tunn hud längs näsryggen och hyn är ofta ganska fet mot nästippen. Det beror på att det finns många stora talgkörtlar i huden som är väldigt aktiva – till många tonåringars förtvivlan. Anledningen till att näsan producerar så mycket talg är att minimera värmeförluster från huden.

Luftfilter

Näsans viktigaste uppgift är att hjälpa kroppen att få tillräckligt mycket syre. Medan lungorna ansvarar för att dra in luft genom näsan är det näsans jobb att rena luften från dammpartiklar och bakterier. Det gör den med hjälp av näshåren och det sekret som bildas i näsgångarna som vi i vardagstal kallar snor. De partiklar och bakterier som kroppen vill undvika fastnar i snoret och transporteras bakåt mot svalget av näshåren.

Värmeanläggning

Näsan värmer också upp inandningsluften. När luften har passerat näsgångarna håller den redan i stort sett kroppstemperatur. Undantaget är förstås extremt kalla dagar då utomhusluften inte hinner värmas upp på så kort tid. Den kalla luft som då kommer ned i lungorna kan orsaka problem i de nedre luftvägarna och leda till förkylning, bronkit eller i värsta fall lunginflammation.

Stank eller doft?

Näsans näst viktigaste uppgift är att samla in luktprover eller luktämnen som avges från allt som har någon som helst lukt. Dessa luktämnen sugs in i näsan och upp mot näshålans tak. På ett relativt litet område i nästaket, ungefär 4 cm², sitter våra luktnervceller som tar emot luktämnena. De skickar vidare uppgifterna till hjärnan som blixtsnabbt avkodar informationen och berättar för dig hur det luktar. Dessa luktnervceller räknas faktiskt som en del av hjärnan.

Smak och lukt går hand i hand

Vårt luktsinne sägs vara 100 gånger mer kraftfullt än smaksinnet och vi klarar att känna skillnad på omkring 10 000 olika lukter. Men eftersom smaksinnet och luktsinnet sitter i samma kropp finns det ingen anledning för dem att konkurrera med varandra. Tvärtom samarbetar de för att ge dig bättre smakinformation. Lukten förstärker smaker, som nästan försvinner om du håller för näsan. Men bara nästan: smaklökarna sitter nämligen inte bara på tungan, utan också i svalget och på struplocket.

Lukt- och smaksinnet har faktiskt ett så nära samarbete att det ibland kan vara svårt att skilja det ena från det andra. När vi tappar luktsinnet under en förkylning säger vi till exempel ofta att vi har tappat smaken, eller hur?

Snålvattnet rinner till

Luktsinnet är också viktigt för matsmältningssystemet. När vi känner doften av mat börjar spottkörtlarna i munnen att producera saliv för att förbereda kroppen på att mat är på väg. Att vissa dofter får det att ”vattnas i munnen” är alltså inte bara ett uttryck.

Skador på näsan

I likhet med de flesta andra yttre organ på kroppen är näsan ett finstämt verktyg som är förhållandevis robust – med betoning på förhållandevis. Det finns nämligen gränser för vad näsan tål. Du har säkert råkat få en smäll mot näsan någon gång och vet att det både gör ont och kan påverka ditt utseende. Även om det inte är så allvarligt är det definitivt inte en av livets gladaste stunder.

Eftersom näsan fungerar som ett filter är den också en uppsamlingsplats för smuts och bakterier. Det kan leda till inflammationer om näshåren och snoret av någon anledning inte sköter sitt jobb.

Allergier kan ge till snuva och nästäppa under lång tid. När näsan är täppt andas vi i högre grad genom munnen, som inte har ett lika effektivt filtreringssystem som näsan. Då kan smuts och bakterier ta sig längre ned i andningsorganen och orsaka infektioner. Dessutom värms inte luften upp lika väl när vi andas genom munnen, vilket kan leda till komplikationer som vi beskrivit tidigare.

Om din näsa är täppt under en längre tid påverkas också bihålorna. De är en del av kraniets benstruktur och finns under ögonen och i pannan. Du kan till exempel drabbas av bihåleinflammation, som med tiden gör att du kan utveckla små godartade svulster, så kallade polyper. De kan växa ned i näshålan och blockera luftströmmen. Polyper behandlas vanligtvis med läkemedel. Om inte det hjälper kan de opereras bort.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house