”Back in business” direkt efter bilbrand

Då bandet och eventbolaget Topcoats mest använda företagsbil blev totalförstörd i en brand trodde ägaren Jan Harald Pedersen att festivalsäsongen var rökt. Så skulle det inte bli. Med Ifs stöd var bandet tillbaka på vägen redan dagen efter branden, körande mot sitt nästa gig.

Det var juli – och mitt i Topcoats intensiva festivalsäsong – att deras företagsbil plötsligt fattade eld. VD och grundare Jan-Harald Pedersen hade precis parkerat bilen utanför kontoret och åkt hem för att vila upp sig efter jobbet. Planen var att nästa morgon packa bilen full med ljudutrustning, och köra 250 kilometer till ett festivaljobb.

Inom en dag hade vi ett avtal om kompensation från If. Inom tre dagar hade vi pengarna från If på kontot. Fem dagar efter branden hade vi beställt och hämtat upp en ny företagsbil.

Jan-Harald Pedersen, VD Topcoat

Hela bilen stog i lågor

”Jag blev uppringd av polisen som berättade att min företagsbil stod i flammor. Jag rusade dit direkt men kom för sent, vår lilla lastbil var totalförstörd. Kupén var helt svart och bilen kunde inte räddas. Bredvid den nedbrunna bilen stod en gigantisk lastbil parkerad, som ingen i bandet hade lisens att köra. Även denna påverkades av branden: Lacken hade fattat eld, och både dörrhandtag och speglar hade smält” berättar Jan-Harald.

Bilen var nyckeln till deras business

Utan sina företagsbilar skulle företaget tvingas pausa hela sin verksamhet. De var beroende av sina lastbilar för att kunna transportera sin utrustning till sommarens inbokade festivaler och events. Nästa morgon ringde de upp If.

Hjälp på nolltid

Jan-Harald var orolig och övertygad att de skulle behöva avboka sina speljobb och använda den avbrottsförsäkring Topcoat hade köpt för att skydda sig mot förlorad inkomst. Men han oroade sig i onödan. ”Från första samtalet jag hade med If, visade de full förståelse för vår situation. Bilförsäkringen täckte allt och If tog ansvar för att snabbt få oss tillbaka i verksamheten. Inom en dag hade vi ett avtal om kompensation från If. Inom tre dagar hade vi pengarna från If på kontot. Fem dagar efter branden hade vi beställt och hämtat upp en ny företagsbil” berättar Jan-Harald.

Redo för sommar och festivaler

Branden orsakade inga stora ekonomiska förluster för Topcoat, tack vare den snabba hjälp de fick. Med pengarna från If kunde den stora lastbilen som stod bredvid företagsbilen repareras på några timmar. Dagen efter branden lastade bandet sin utrustning i den stora lastbilen istället, och körde mot sin spelning på festivalen.

”Det kunde ha blivit en mycket dramatisk händelse för oss. Men tack vare det stöd vi fick från If, blev vår största utmaning att hitta en chaufför till den stora lastbilen, som kunde ställa upp samma dag. Och när vi väl fick tag på honom, var det bara att köra på.”

Bandet Topcoat var snabbt back in business efter bilbranden i juli.