Inbrottstjuven: Så skyddar du ditt företag

Småföretagare är ett attraktivt mål för inbrottstjuvar och drabbas oftast hårt av vardagsbrott – stölder, bedrägeri och inbrott. Den före detta inbrottstjuven Christer Karlsson förklarar hur en tjuv tänker och hur du skyddar företaget.

Småföretagare arbetar sällan enbart inom ramarna för företagets öppettider. Att kolla av mailen och avrunda arbetsdagen sker även i stor grad från hemmet. Christer Karlsson förklarar varför just småföretagare oftast är en bra affär för tjuven.

– Företag är absolut intressanta. Idag är det även många småföretagare som jobbar hemifrån, så det är ganska lukrativt att göra inbrott hos företag eller villor där det finns företag, säger Christer Karlsson.

Som före detta inbrottstjuv vet Christer Karlsson hur de kriminella tänker och agerar. Och hans erfarenhet säger att det många gånger går att förhindra inbrott om man är lite mer aktsam.

– Ett av de vanligaste misstagen småföretagare gör är att de lämnar sina saker synliga. Har någon glömt prylar framme så ryker kanske en ruta. Många småföretagare har även företagsbilen lastad med värdefulla grejer som de inte orkade bära in efter dagens slut. Då är det lätt att sno åt sig lite verktyg – eller att ta hela bilen. 

Jag är lat och vill inte göra för mycket arbete för att ta mig in.

Att exempelvis investera i certifierade säkerhetsdörrar till företaget är en enkel lösning för att avskräcka tjuven, menar Christer Karlsson.

– Om jag ser att någon har en säkerhetsdörr med sju lås och gallergrind, ja, då kanske jag inte tar det i första hand. Jag är lat också. Jag vill inte göra för mycket arbete för att ta mig in.

Räcker det inte bara med larm?

– Nej. Många tjuvar resonerar så att det ändå tar 8-10 minuter innan någon kommer. Då hinner man in och rensa lite grejer på ytan. Oftast så har man även fått tips om att det finns värdefulla saker där inne, och då skiter man i larmet.

Hur väl fungerar det med ”Varning för hunden”-klistermärken?

– Inte alls skulle jag säga. Oftast är det bara en liten tax innanför dörren.

Så hur skyddar jag mitt företag bäst?

– Det som är inne just nu är att man har DNA-märkt sina prylar. Då finns det ingen som vill köpa prylarna efteråt eftersom att de går att härleda till en person. Även lite mer avancerade larm som är kopplade till telefonen eller en spårningsfunktion till företagsbilen som gör att du ser vart den befinner sig försvårar för tjuven, säger Christer.