Vad är självrisk?

Självrisk är den del av skadekostnaden som du betalar själv. Hur mycket det är beror på vilken försäkring det gäller och vad det är som har hänt.

Vilken självrisk ska du betala?

Självrisken varierar från försäkring till försäkring. För vissa försäkringar, som till exempel bilförsäkring, är det olika självrisker för olika skadehändelser och du kan inte välja vilken det ska vara med undantag för självrisken för vagnskada, det vill säga skador på karossen, den kan du välja själv. För andra försäkringar som hemförsäkringar och djurförsäkringar finns flera alternativ av självrisker som du kan välja mellan. En del försäkringar har inte självrisk, livförsäkring till exempel. 

Självrisken påverkar priset

Om du väljer att betala en större del av skadekostnaden själv genom att ha högre självrisk på försäkringen, får du ett lägre pris på försäkringen.

Hur betalar man självrisken?

Om du råkat ut för en skada och vi ska betala ut ersättning till dig dras självrisken av från ersättningsbeloppet. Om din bil blivit reparerad betalar du din självrisk direkt till verkstaden och sedan skickar de en faktura till oss på resten av beloppet. Samma sak gäller om du varit hos veterinären med din hund, katt eller häst - du betalar självrisken till djurkliniken. 

Din självrisk står i ditt försäkringsbrev

Den självrisk du har valt framgår av ditt försäkringsbrev, som du kan hitta på Mina sidor. Du kan logga in på Mina sidor med BankID, Mobilt BankID eller lösenord.

Självriskkonto

Har du hem- eller bilförsäkring och betalar försäkringen med e-faktura eller autogiro blir du förmånskund och får ett självriskkonto som gäller för alla i hushållet. Vi sätter av en summa till kontot efter varje år som gått utan att en skada inträffat på hem- och bilförsäkringen. Det högsta belopp som kan finnas på självriskkontot är 3 000 kronor. Summan kan du betala självrisken med, om olyckan skulle vara framme.

Här kan du läsa mer om hur självriskkontot fungerar.

Våra försäkringar

Självrisk för respektive försäkring

Här hittar du genvägar till våra olika försäkringar. Klicka på den försäkring du vill veta mer om. Du hittar självriskerna under rubriken Självrisk på respektive försäkrings sida.