Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Ökad brandrisk när fler eldar i kamin – så eldar du säkert

10-20-2022, 05:00

Drygt 66 procent av de tillfrågade i en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort svarar att de kommer att elda mer än vanligt i år för värmens skull. Bristen på ved kan leda till att man eldar med fel virke eller att veden inte är tillräckligt torr, vilket är en säkerhetsrisk – som också kan påverka ersättningen vid brand.

Var noga med säkerheten vid eldning. En god tumregel är att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme och inte längre än 3–4 timmar.

En braskamin som värmekälla har blivit alltmer populärt i takt med att elpriserna stiger. Förutom att den bidrar till att värma huset så höjer den mysfaktorn. Men ett överdrivet eldande, felaktig användning och slarv med askan kan leda till ökad brandrisk.

– Försäkringsbolagen fick vid pandemins start ta emot ett antal brandskador med många tragiska utfall och vi är angelägna om att försöka undvika en liknande händelseutveckling igen. De bränderna kan i vissa fall haft samband med att fler arbetade hemifrån och passade på att elda, kanske hårdare än annars i sina eldstäder, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Mindre ersättning vid felaktig eldning

Det kan, beroende på omständigheterna, bli aktuellt med utebliven ersättning eller att den minskas med ett särskilt avdrag efter vad som är skäligt om kunden inte följt de rekommendationer och villkor som gäller vid säker eldning.

– Läs lokala föreskrifter, sköt om eldstaden och hantera askan på ett säkert sätt. Om du har bestämt dig för att skaffa kamin, se till att få en ordentlig installering av din kamin. Och boka sotare i tid, det är lång väntetid just nu, säger Jenny Rudslätt.

Att tänka på när du eldar

Elda inte för hårt. För höga temperaturer i skorstenen kan påverka omgivande isolering och öka risken att det börjar brinna. Kommer det tät, svart rök ur skorstenen är det ett tecken på att du eldar för intensivt.

En god tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme och inte längre än 3–4 timmar.
Låt alltid eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.


Elda alltid med torr ved som lagrats torrt och luftigt i minst ett år. Bristen på ved kan leda till att man eldar annat än ved eller att veden inte är tillräckligt torr, vilket är en säkerhetsrisk.


Läs mer på: Elda i braskaminen – Så eldar du säkert i kaminen | If

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd via Synos onlinepanel under perioden 23–26 september 2022. Den omfattar 1 007 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier