Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Vintercykling allt vanligare – 4 av 10 cyklar till jobbet i vinter

11-15-2021, 06:00

Den här vintern tänker fler cykla till jobbet än tidigare vintrar. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

4 av 10 har för avsikt att cykla till jobbet eller skolan i vinter.

Under coronapandemin är det många som har valt andra transportsätt än tidigare, i syfte att avlasta kollektivtrafiken och minska trängseln. Och den här vintern har många för avsikt att cykla till jobbet, visar nya siffror från If.

11 procent tänker cykla mer i vinter än tidigare vintrar. 4 av 10 har för avsikt att cykla till jobbet eller skolan i vinter. 17 procent tänker göra det regelbundet.

– Även den här vintern kommer vi behöva hantera pandemin och minska smittspridningen. Att cykla är ett utmärkt alternativ för den som behöver ta sig till sin arbetsplats. Det har en rad positiva hälsoeffekter, som ökad koncentrationsförmåga och bättre sömn samt mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Utöver det minskar cykling risken för spridning av coronaviruset. Men det är viktigt att anpassa cyklingen efter väglaget och vädret, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på försäkringsbolaget If.

Få använder dubbar och hjälm

En tidigare undersökning av If visar att bara 14 procent har dubbdäck på cykeln. Och trots de senaste decenniernas diskussion om cykelhjälm är det fortfarande många vuxna som inte använder hjälm. 41 procent använder hjälm, 45 procent gör det inte.

– Hjälm på huvudet ökar säkerheten något enormt och det är något If starkt rekommenderar att även vuxna har på sig. Att cykla under just vintern innebär utmaningar som både halka och mörker. Det är viktigt att synas ordentligt med bra lampor och reflexer. Var beredd på halka, ökad bromssträcka och använd gärna dubbdäck om underlaget är för halt. Om olyckan skulle vara framme så är hjälm ett riktigt bra sätt att skydda sig. Men kom ihåg att även hjälmen har ett bäst före-datum, när var senaste gången du köpte ny hjälm? säger Kristina Ström Olsson.

4 av 10 anser att arbetsgivaren inte gör tillräckligt

Arbetsgivare kan göra mycket för att underlätta för medarbetare att pendla med cykel. Det kan handla om att tillhandahålla låsta cykelförråd, dusch och möjlighet att byta om och förvara kläder, eller att emellanåt ha en cykelreparatör på plats.

Ifs undersökning från föregående år visar att 23 procent upplever att deras arbetsgivare uppmuntrar de anställda att cykla till jobbet, och lika många tycker att arbetsgivaren ställer tillräckliga resurser (till exempel dusch och cykelförråd) till förfogande. 40 procent tycker inte att arbetsgivaren gör tillräckligt för att medarbetarna ska kunna cykla.

Ifs tips för säkrare vintercykling:

 • Använd hjälm. 
 • Byt till dubbdäck om underlaget är för halt. 
 • Släpp vid behov ut lite luft ur däcken för att få bättre fäste. 
 • Kolla bromsarna oftare under vintern, både hand- och fotbroms, och byt ut bromsklossarna om det finns behov. 
 • Rengör bak- och framlampan samt reflexytor regelbundet. 
 • Klä dig varmt. 
 • Använd reflexväst eller reflekterande kläder som ökar synligheten.

Tror du att du kommer cykla mer i vinter än tidigare vintrar?

 • Ja, jag kommer att cykla mer i vinter än tidigare vintrar 10,95% 
 • Nej, jag kommer att cykla mindre denna vinter än tidigare vintrar 6,31% 
 • Jag kommer att cykla lika mycket denna vinter som under tidigare vintrar 26,92%
 • Nej, jag cyklar inte alls på vintern 37,38% 
 • Nej, jag har ingen cykel 16,27% 
 • Vet inte 2,17%

Planerar du att cykla till jobbet/skolan eller liknande platser i vinter? 

 • Ja, regelbundet 17,26% 
 • Ja, någon gång 23,27% 
 • Nej 59,47%

Cyklade du även till jobbet/skolan eller liknande platser förra vintern? 

 • Ja 31,07% 
 • Nej 68,94%

Se Ifs film om cykelsäkerhet här.

Om undersökningen: 
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 014 respondenter från ett flertal onlinepaneler i 4-5 november 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier