Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Osäker simkunnighet hos många

06-08-2021, 05:00

Mer än var fjärde svensk uppger att de inte har simmat 200 meter under de senaste tio åren. Risken är stor att de inte skulle klara sig vid ett nödläge. I juni förra året drunknade 26 personer i Sverige, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan.

Det är sommar, skolavslutningstider och många som planerar att tillbringa tid vid vattnet. Många drunkningsolyckor sker i början av sommaren. Enligt en undersökning som försäkringsbolaget If gjort uppger mer än var fjärde svensk (28 procent) att de inte har simmat 200 meter under de senaste tio åren. Att klara av att simma 200 meter brukar anges som mått på simkunnighet.

– Alla borde öva på simningen med jämna mellanrum eftersom kunskapen är en färskvara. Många tenderar annars att överskatta sin förmåga. Senaste året har många simhallar varit stängda på grund av pandemin. Många skolor har inte fått till sin simundervisning och allmänheten har inte kunnat öva kontinuerligt. Man ska även komma ihåg att det inte är samma sak att simma i en bassäng som i öppet vatten, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

Juni förra året var en mycket mörk period sett till drunkningsstatistiken. Förra året omkom 77 personer, varav 26 i juni. Det är det högsta antalet omkomna i drunkningsolyckor under hela 2000-talet. Året innan var samma siffra 10. Till och med maj månad i år har totalt 26 personer drunknat, varav 21 var män, enligt preliminära siffror från Svenska Livräddningssällskapet

– Bland medelålders har nära tre av tio inte simmat 200 meter på tio år eller mer. Det är den åldersgrupp där risken att överskatta sin simförmåga är som störst. Genom att i lugna förhållanden och gärna vid upprepade tillfällen testa simkunskaperna kan sommarsemestern bli tryggare, säger Josefin Hamilton.

De flesta som omkommer i drunkning är män 60 år och uppåt, följt av män 25-59 år.

Undersökningen visar också att endast knappt hälften av svenskarna (48 procent) skulle klara av att livrädda en vuxen som håller på att drunkna. Män anser sig bättre på livräddning än kvinnor. Mer än hälften av männen (54 procent) anser sig kunna livrädda någon som håller på att drunkna. Fyra av tio kvinnor (42 procent) svarar ja på samma fråga. 15 procent av både männen och kvinnorna kan inte simma ryggsim. 22 procent av männen anser att de simmar bättre än andra, medan 17 procent av kvinnorna anser att de simmar bättre än andra. 

– Hamnar man ofrivilligt i vattnet gäller det att spara på sina krafter. Bröstsim och ryggsim är de mest vilsamma simsätten och kan vara livsviktiga att kunna. Om man behöver hjälpa någon annan som hamnat i vattnet ska man alltid ha ett redskap som flyter mellan sig själv och den nödställda, den så kallade förlängda armen. För att simma ut med en boj eller åra behöver man kunna bröstsim och för att få upp en person som flyter på till exempel bojen behöver man själv kunna simma på rygg, säger Josefin Hamilton.

Små barn (0-3 år) kan drunkna i väldigt lite vatten och definitivt i en plaskpool. Därför ska små barn alltid ha en vuxen bredvid som inte släpper dem med blicken när de badar eller plaskar i vattnet. Fokus på barnet och inte på mobilen.

– Tänk på att barn drunknar tyst! De flesta barn som ramlar i vattnet kommer inte att skrika. Oftast fäktar de inte heller med armarna utan börjar bara andas in vatten i lungorna och sjunker alternativt flyter men med huvudet nedåt. Därför måste barn som badar övervakas precis hela tiden av simkunnig vuxen! säger Josefin Hamilton

If har samlat några tumregler för alla badare:

  • Bada alltid tillsammans med någon.
  • Håll uppsikt över varandra när ni badar. Var extra nog med barn som badar och håll dig hela tiden i närheten.
  • Gå ut från land och simma sedan in eller längs med strandkanten, inte rakt ut.
  • Hoppa eller dyk inte utan att ha kontrollerat att det är riskfritt.
  • Puttas aldrig och spring inte på bryggor, klippor och poolkanter.
  • Simma aldrig under bryggor.
  • Överskatta inte din simförmåga. När simmade du 200 meter senast?
  • Tänk på att det är jobbigare att simma i hav och sjö än i en bassäng.
  • Vågor och strömmar gör det svårare att simma och du blir trött snabbare.

 

Frågor:

När simmade du 200 meter senast?

Senaste året

25,69%

Senaste 2-5 åren

33,00%

Mer än 5 år sedan

13,44%

Mer än 10 år sedan

19,76%

Har aldrig simmat 200 meter

8,10%

 

Kan du simma ryggsim?

Ja

80,93%

Nej

14,82%

Vet ej

4,25%

 

Anser du att du skulle kunna rädda livet på en vuxen som håller på att drunkna?

Ja

48,12%

Nej

19,57%

Vet ej

32,31%

 

Om du gör en bedömning av dina egna simkunskaper – hur pass duktig är du på att simma?

Mycket bättre än alla andra

4,55%

Bättre än andra

15,12%

Genomsnittligt bra

62,15%

Sämre än alla andra

12,95%

Mycket sämre än alla andra

5,24%

Om undersökningen

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 012 respondenter från ett flertal onlinepaneler 21-23 maj 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

 

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier