Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Olyckor med elsparkcykel allt vanligare – så gäller försäkringen

09-07-2021, 05:00

Frågan om hur försäkringar gäller för elsparkcykel och när man åker på en sådan blir alltmer aktuell desto fler som använder elsparkcykel. Ifs expert förklarar hur det fungerar.

If får in många anmälningar där kunder skadat sig i samband med att man kör elsparkcykel. De skador som kan uppstå är typiska fallskador med frakturer, skador på huvud och tänder.

–  Antalet olyckor med elsparkcykel har ökat och risken att skada huvudet vid ett fall är stor. Ett sätt att undvika att skada sig själv och andra är såklart att köra försiktigt och bromsa i tid. Om du kör i mörker ska elsparkcykeln ha fram- och bakljus samt vara utrustad med reflex, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Olycksfall där personen färdats på elsparkcykel kan ersättas av olycksfallsförsäkringen, men om personen har handlat grovt vårdslöst eller på ett sätt som innebär betydande risk för skada så kan det bli fråga om avdrag eller utebliven ersättning.

Vid olycksfall med elsparkcykel

För att skador du själv får vid en olycka med elsparkscykel skulle kunna ersättas så måste du ha en personförsäkring med ett olycksfallsskydd, till exempel en olycksfallsförsäkring.

– Om du skadar dig själv när du använder elsparkcykel hjälper inte hemförsäkringen. Du behöver ha en personlig olycksfallsförsäkring för att få ersättning för de bestående skador du eventuellt får vid en vurpa, säger Jenny Grimstig.

Det är samma regler som när du cyklar – skador på cykeln ersätts av hemförsäkringen, personskador ersätts av separat olycksfallsförsäkring.

Tänk på hjälmen

– Precis som för cykel gäller lagen om hjälm om den som kör är under 15 år. Hjälm är inte så dumt för den som är över 15 år heller. Om du vet med dig att du ska köra elsparkcykel är det bra om du tar med cykelhjälmen hemifrån, säger Jenny Grimstig.

Vid skada på elsparkcykel

Ur ett försäkringsperspektiv räknas elsparkcyklar som cyklar så länge de har en maxhastighet under 20 kilometer i timmen och en motoreffekt under 250 watt. Dessa elsparkcyklar ingår i hemförsäkringen på samma sätt som en elcykel.

Om du äger elsparkcykeln är det hemförsäkringen som kan ersätta stöld eller skada.

Om du hyr en elsparkcykel och orsakar en skada kan ansvarsskyddet i hemförsäkringen ersätta kostnaderna om du blir skadeståndsskyldig.

 

Ifs tips för den som ska åka elsparkcykel:

  • Om du ska hyra en elsparkcykel – se först över ditt eget försäkringsskydd
  • Var noga med att följa det regelverk som finns när man kör elsparkcykel – läs gärna mer om det på NTF:s hemsida.
  • Kör lugnt och ta hänsyn till andra!

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier