Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Läckande julgransfötter – en vanlig fuktskada som går att undvika

12-16-2022, 06:00

Varje år får försäkringsbolaget If in ett antal anmälningar och frågor om läckande julgransfötter som orsakat skador på golv. Så här undviker du dyra överraskningar under granen.

Julgransfötter som läcker under paket och mattor kan bli en riktigt tråkig avslutning på julen.

Många känner nog igen den där lite krångliga vattningen, in mellan grenarna i dåligt ljus där det är svårt att avgöra om julgransfoten är full eller inte. Risken finns att vattnet rinner över, julgransmattan blir fuktig och golvet förstört. Trasiga eller rostiga julgransfötter som hängt med genom åren kan också ligga bakom läckage.

– Det kan bli ganska ordentliga fuktskador av en julgransfot som står och läcker. I värsta fall upptäcks inte de här skadorna förrän granen kastas ut i januari. Då väntar en hel del jobb och dyra utgifter för att återställa golvet igen, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

En läckande julgransfot räknas rent försäkringsmässigt som något som faktiskt går att undvika. Skyddet i hemförsäkringen täcker därför inte en sådan händelse – såvida inte skadan orsakats av att behållaren plötsligt och oväntat spruckit. 

– Vi får in anmälningar och frågor om fuktskador under granen varje jul, och där har vi svårt att ge ekonomisk ersättning. Men det finns bra och enkla sätt att undvika de här skadorna. Det viktigaste är att hålla koll, och att skydda golvet, säger Jenny Rudslätt.

Tips för att slippa problem med läckande julgransfot

  • Lägg plastskydd under julgransmattan.

  • Ha en större julgransfot.

  • Känn efter hur mycket vatten det är i behållaren innan du fyller på och fyll inte upp till kanten.

  • Håll julgransfoten under uppsikt under den första tiden efter det att vattnet fyllts på.

 

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier