Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Huskollen – så hålls hemmet friskt och tryggt

06-21-2021, 05:00

Tips på hur man kan ta hand som sitt hus är populära. Alla If-kunder med Stor villaförsäkring får regelbundet en invändig och utvändig hälsocheck av sitt hus, Huskollen. Husgenomgången genomförs i samarbete med Anticimex, är kostnadsfri och resulterar i konkreta tips på åtgärder. 9 av 10 kunder är nöjda med tjänsten.

– En genomförd Huskoll ger kunden information om hur huset ska underhållas för att undvika skador och dessutom har vi sett en positiv inverkan på miljön, säger Helen Friberg, produktspecialist på If.

Skaffa en pulversläckare på sex kilo. Skaffa ett underlägg till diskmaskinen för att minimera risken för vattenskador. Så lyder två vanliga råd som Huskollen ger upphov till. Exakt vilka råd man får beror på fastigheten och dess skick – Huskollen skräddarsyr åtgärdsplanen efter varje hus.

Huskollen minskar antalet skador och ger husägaren handgripliga åtgärdstips och en underhållsplan för de kommande fyra åren. Mellan januari och maj 2021 genomfördes 4 560 huskollar. 89 procent av kunderna säger sig vara nöjda. Poängen är att trygga hemmet och ta hand om det på rätt sätt och i god tid.

– Mycket bra med en genomgång av husets viktiga delar. Lugn och professionell genomgång med tid för frågor och med bra tips på åtgärder samt deras prioritetsordning, säger en kund i Kristianstad i maj 2021 om Huskollen.

Huskollen erbjuds alla kunder med Stor Villaförsäkring kostnadsfritt vart fjärde år. Genom Huskollen går det att spara på både pengar, miljö och bekymmer. Från 2017 till 2020 har antalet huskollar ökat från 7 817 till 12 170 stycken.

Långsiktig trygghet

Huskollen beställs via If.se och själva genomgången tar upp till 90 minuter. Det går bra att följa med besiktningsteknikern från Anticimex på rundan och ställa frågor om så väl stuprör som brandlarm. Efter att Huskollen genomförts erbjuds en handlingsplan som kan användas för att hålla huset i trim tills nästa huskoll.

Vanliga tips och råd till husägare:

Brandsäkerhet

• Se till att ha brandvarnare i alla sovrum och byt batterier årligen.

• Brandfilt och brandsläckare ska finnas lättillgängliga.

Vattensäkerhet

• Ha underlägg under kylskåp, frys, diskmaskin och skåpet under diskhon för att undvika vattenskador

• När du reser bort – stäng av vattnet eller installera en vattenfelsbrytare för att undvika skador orsakade av stora vattenflöden.

Elsäkerhet

• Ha en jordfelsbrytare installerad och kontrollera den minst en gång per år.

• Minimera antalet skarvsladdar hemma för att minimera risken för elskador.

Läs mer om Huskollen på If.se 

Se vår film om Huskollen här 

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier