Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Grannsamverkan kan stoppa tjuvarna

07-10-2023, 05:00

Många svenskar lämnar sina bostäder under sommaren, vilket innebär en högre risk för inbrott. Grannsamverkan är det som visat sig mest effektivt för att skrämma bort tjuvarna. ”Att hjälpa en granne som reser bort kan göra stor skillnad. Det bästa är att få det att se ut som att någon är hemma”, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Låt bostaden se bebodd ut även om du inte är hemma.

Under 2022 anmäldes omkring 10 975 bostadsinbrott, en minskning med 12 procent jämfört med året innan, enligt statistisk från Brottsförebyggande rådet (Brå). Trots att antal inbrott minskat de senaste åren, har inbrott i förråd ökat. Försäkringsbolaget If vill uppmärksamma att inbrott fortfarande är vanligt och drabbar individer på många sätt. Får tjuvarna chansen finns det alltid risk att drabbas.  

 – Att många reser bort och ett ekonomisk pressat läge kan innebära en ökad risk för inbrott i sommar. Att bli drabbad innebär inte bara att man blir bestulen på sina ägodelar, det är en integritetskränkning och inget man vill vara med om, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.  

Det finns flera sätt att försöka stoppa tjuvar. Grannsamverkan tycks vara mest effektiv. Cirka 30 procent av svenskarna satsar på att en god grannsamverkan kan minimera risken för inbrott, det visar försäkringsbolagets Ifs undersökning från 2022.  

– Att man hjälps åt och har koll när ens grannar är bortresta kan verkligen göra skillnad. Tjuvar tar till många knep och det senaste vi uppmärksammat är att mynt läggs på entrédörrar i försök att se om någon är bortrest och inte öppnar. Hjälps åt genom att flytta runt saker i trädgården och håll varandra uppdaterade. Har man exempelvis två bilar kan man parkera den ena bilen hos grannen som är bortrest, det signalerar att någon är hemma, säger Jenny Rudslätt. 

Ur försäkringssynpunkt kan det vara bra att tänka på att aldrig förvara stöldbegärlig egendom eller föremål med högt värde i förråd, då riskerar du bli utan ersättning. Hemelektronik och exklusivare märkesväskor är exempel på egendom som inte ersätts om de förvaras utanför bostaden.  

– Det vanligaste som stjäls är smycken, pass, mobiltelefoner, surfplattor och på senare tid även elsparkcyklar. Smycken, som är väldigt attraktiva att stjäla, bör gömmas och inte förvaras i badrum eller sovrum, säger Jenny Rudslätt. 

Ifs tips på hur du stoppar tjuven: 

  • Ha ett lås avsett för ytterdörrar. Du bör även låsa dörren om du är hemma.  

  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar. 

  • Skaffa bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren vilket kan avskräcka inbrottstjuven. 

  • Lägg inte värdesaker framme så att de syns genom fönster och altandörrar. 

  • Låt bostaden se bebodd ut även om du inte är hemma. Använd timer till belysning, låt kläder och tidningar ligga framme. Be någon ta hand om posten, lägga sina sopor i din soptunna, klippa gräset på sommaren och flytta runt saker i trädgården. 

  • Se över larm, det kan även förebygga eventuellt elavbrott och andra följdskador. Ett larm som hörs även på utsidan avskräcker.  

Källa: If, Brå (Bostadsinbrott - Brottsförebyggande rådet (bra.se)

Om undersökningen:  

Undersökningen är genomförd via Synos onlinepanel under perioden 17–20 juni 2022. Den omfattar 1 009 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort. 

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier