Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Fyrdubbling av antalet utlandsresenärer under sportlovet

02-14-2022, 06:00

Omkring en miljon svenskar reser utomlands på vintersemester i februari och mars i år. Det är fyra gånger fler svenskar än samma period förra året. Det visar undersökningar av If.

Många svenskar passar på att resa under sportlovet.

Det är sportlovstider och enligt en nyligen genomförd undersökning som If låtit genomföra reser uppemot 14 procent av alla svenskar utomlands i februari och mars. Det motsvarar ungefär en miljon människor. Samma period föregående år var siffran tre procent (225 000 svenskar).

– För oss som jobbar med reseförsäkring är det jättekul att se att optimismen nu övertrumfar rädslan, och att svenskarna är på god väg att skapa nya semesterminnen, säger Jenny Rudslätt, reseexpert på försäkringsbolaget If.

Jenny Rudslätt framhåller vikten av att sätta sig väl in i situationen och de regler och restriktioner som gäller för resmålet, samt att se till att man har en bra reseförsäkring, innan man ger sig iväg. 

– Se över försäkringsskyddet. Reseförsäkringen kan täcka merkostnader du får för längre vistelser och nya hemresor till följd av sjukdom, isolering eller ålagd karantän. Men utgifter man känner till innan man reser, som PCR-tester vid gränsövergångar och liknande, ersätts inte av försäkringen, eftersom dessa inte är akuta och oväntade, säger hon.

Avbokning av resa kräver positivt PCR-test

Det är många som har hört av sig till If med frågor om de kommer att få ersättning för förlorad semester till följd av covid och tillhörande isolering. Försäkringen täcker vanligtvis detta om man med läkarintyg kan dokumentera att man ligger till sängs med en sjukdom, eller har varit inlagd på sjukhus.

– Under pandemin har vi sett många svenskar som behövt ställa in sina resor på grund av isolering eller statligt ålagd smittkarantän. Vi har valt att se på smittkarantänen på samma sätt som sjukdom. Det vill säga, vi ersätter om du är sjuk, är du i karantän för att annan är sjuk måste denna vara en del av ditt resesällskap för att avbokning ska ersättas. Är du på resmål och får en uppskjuten resa gäller försäkringen om den insjuknade personen ingår i ditt resesällskap, säger Jenny Rudslätt.

Hon betonar att PCR- eller antigentester måste vara personliga, det vill säga kopplade till personnummer. Det räcker inte med de hemtester som inte skickas till laboratorieanalys.

– Om du måste avboka en resa på grund av covid-sjukdom kan försäkringen täcka detta om du kan uppvisa ett positivt PCR- eller antigentest utfört av sjukvårdspersonal, eller ett läkarintyg. Även avbokningar på grund av ålagd karantän för närkontakter omfattas, säger Jenny Rudslätt.

Utöver PCR-test ska man komma ihåg att många ställen kräver att man ska kunna uppvisa vaccinintyg.

– Det behöver man känna till då exempelvis biljetter till teatrar och sportevenemang kan kosta en hel del, tillägger hon.

Ogiltig försäkring kan kosta miljoner

Försäkringen gäller inte för länder som UD avråder från att åka till.

– Om du reser till ett land som UD avråder från att resa till, är det inte säkert att du har en giltig försäkring för resan. Räkningen för sjukvård utomlands kan bli väldigt dyr, såväl som hemtransport till Sverige, som kan nå en miljon kronor. Det är inte något du vill betala själv, säger Jenny Rudslätt.

Var fjärde på sportlovsresa inom landet

Undersökningen visar också att var fjärde svensk åker på resa inom landet. Ifs reseexpert betonar vikten av att ha en bra reseförsäkring även här hemma.

– Reseförsäkring associeras oftast med semestrar utomlands, men den gäller faktiskt från den tid du lämnar din egen hemadress om resan kostar minst 1000 kronor eller om du är borta minst 48 timmar. Den kan täcka avbokning av resor inom landets gränser till följd av sjukdom, förseningar, stöld eller förlust av föremål och mycket mer, beroende på vilken omfattning man har, säger Jenny Rudslätt.

Checklista innan du reser:

  • Kontrollera att alla i din familj är namngivna i försäkringsbrevet.
  • Kontrollera hur länge passet gäller. Vissa länder kräver att passet är giltigt ytterligare 6 månader från det datum du reser hem och du kan nekas att gå ombord. I UDs app Resklar kan du se vilka regler som gäller för olika länder.
  • Försenat bagage som kommer bort ingår oftast i grundskyddet, men för att få ersättning vid förseningar krävs oftast en mer omfattande hemförsäkring. Jämför reseskyddet i hemförsäkringarna och kontakta ditt försäkringsbolag om du behöver ändra din försäkring.
  • Pandemin pågår fortfarande och den påverkar förutsättningarna för resor i hela världen. Här hittar du svar på vanliga frågor om hur reseskyddet gäller vid covid-19

 

FRÅGA: Planerar du att göra något av följande på sportlovet, eller annan ledig tid i februari/mars? (Flera svar möjliga)                      

Resa inom Sverige  24,63%

Resa utomlands   13,56%

Ska endast stanna hemma   47,06%

Inget av ovanstående, är inte ledig   19,04%

 

Om undersökningen

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 003 respondenter från ett flertal onlinepaneler i 28-31 januari 2022. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier