Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

En miljon svenskar planerar att köpa eller sälja bil i höst

10-13-2021, 05:00

Det är många som köper bil i år och det kan kännas som en djungel när man ska välja försäkring till bilen, men det behöver inte vara så. Vi frågade vår motorexpert, Johan Granholm, om de viktigaste råden inför köpet.

Totalt såldes cirka 399 000 bilar 2020.

Det har köpts och sålts mycket bilar på sistone, och fler blir det. Enligt en undersökning från If svarar 12,2 procent att de kommer att köpa eller sälja en bil i höst. Siffrorna motsvarar cirka en miljon svenskar.

Så många bilar såldes

Tittar vi bakåt i tiden ser vi att det från första januari till och med sista september i år nyregistrerades cirka 232 500 bilar i Sverige, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Under samma period 2020 låg siffran på 202 500 bilar. Och på begagnatmarknaden ökade bilhandelns försäljning med 8 procent helåret 2020 jämfört med 2019. Totalt såldes därmed omkring 399 000 begagnade bilar 2020 jämfört med 2019 års dryga 370 000 stycken.

– När du köper begagnat, se till att servicen är gjord i tid och att det finns en stämpel i antingen den digitala eller fysiska serviceboken. Då vet du att bilen är bra omhändertagen mekaniskt, säger Johan Granholm.

Allt fler elbilar

Under det andra kvartalet 2021 fanns det cirka 76 900 elbilar i Sverige enligt elbilsstatistik.se. Samma period året innan var elbilarna omkring 38 700 och andra kvartalet 2019 var de cirka 24 300 stycken till antalet. Det har därmed skett en tredubbel ökning på två års tid.

Även elhybriderna ökar markant. Laddhybriderna gick från dryga 86 400 andra kvartalet 2020 till 163 000 stycken andra kvartalet 2021.

Om du vill läsa mer om elbilar, räckvidd, laddning och se vår film Fulladdat, där vår motorexpert ger dig svar på några av de vanligaste frågorna om elbilar, kan du gå in på if.se/elbil.

Välja bilförsäkring – fem frågor till Ifs motorexpert

Johan, vad är det absolut viktigaste att försäkringen täcker?

– Det är väldigt olika beroende på vad som är viktigt för dig. Trafikförsäkringen ersätter motparten vid en kollision där du är vållande och personskador som uppstår i de inblandade fordonen. Trafikförsäkring måste du ha enligt lag. Om du däremot vill ha ett skydd mot brand och stöld, då behöver du teckna en halvförsäkring. Och om du vill ha ett skydd för din bil så är det en helförsäkring som gäller.

Är en billigare försäkring alltid sämre än en dyr försäkring?

– Man ska inte alltid stirra sig blind på priset utan det viktigaste är att jämföra innehållet med det skydd du önskar för just din bil för att se vad som passar bäst för dig.

Vad borde man tänka på när man väljer bilförsäkring?

– Det är viktigt att du tecknar en försäkring som passar dina förutsättningar. Är du i stort behov av bil? Kör du mycket? Ja, då rekommenderar vi att du tecknar en mer omfattande bilförsäkring för att få ett längre maskinskadeskydd och hyrbilsförsäkring om du råkar ut för ett driftstopp till exempel.

Vilka är de största skillnaderna mellan halv- och helförsäkring?

– Den största skillnaden är att en helförsäkring ersätter skador på bilens kaross vid till exempel en kollision eller liknande.

Finns det tilläggsförsäkringar som är bra lägga till? Och när då i så fall?

– I mer omfattande bilförsäkringar kan det ingå sådant som du normalt måste köpa till om du köper en vanlig halv- eller helförsäkring. Om du tecknar en halv-eller helförsäkring så går det att teckna tillägg som innehåller hyrbilsförsäkring och bärgning utan självrisk (assistans). If har till exempel en Förar- och passagerarolycksfallsförsäkring som ger en högre ersättning vid trafikskada. Och i Ifs Stor Bilförsäkring ingår den tillsammans med en bra hyrbils- och assistansförsäkring.

If i topp

Ifs Stora Bilförsäkring som är den mest omfattande som erbjuds, hamnar i toppen när oberoende aktören Konsumenternas Försäkringsbyrå rankar bilförsäkringar. 4,6 av 5 är slutbetyget.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder en av marknadens högst rankande bilförsäkringar enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå, säger Johan Granholm.

Ifs checklista inför bilköpet:

• Välj den typ av bil som passar dig.
• Provkör och kontrollera bilen – testa alla funktioner, är bilen servad i tid?
• Om du köper en begagnad elbil, kontrollera garantivillkoren för batteriet och be att bilen är fulladdad när du kommer så att du kan se vilken räckvidd du kan räkna med. Kolla även att en Type 2-laddningskabel medföljer så att du kan ladda vid publika stationer.
• Kontrollera säljaren och att denne har rätt att sälja bilen.
• Hitta information om bilen, finns det några generella brister för den modell du tittar på
• Finns det fordonsrelaterade skulder? Kontrollera hos Transportstyrelsen.
• Skriv ett köpekontrakt
• Registrera ägarbytet i Transportstyrelsens app.
• Teckna bilförsäkring innan du kör iväg, du måste teckna en trafikförsäkring från dag 1.
• Du hittar fler tips på Köpa begagnad bil.

If försäkrar ungefär var fjärde bil i Sverige. 

Om undersökningen
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 017 respondenter från ett flertal onlinepaneler 23-27 september 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier