Hållbarhet är inte något som vi bara pratar om på If – det är en del av allt vi gör. Vår hållbarhetsorganisation utgörs av ett nätverk av medarbetare i olika roller som aktivt bidrar till hållbarhetsinitiativ runt om i företaget. Men hållbarhet är också ett gemensamt åtagande som genomsyrar hela If.

Eeva Norros på Internal Communications säger:   

– Vi har många entusiastiska personer på If som är genuint intresserade av hållbarhetsfrågor. De vill inte bara lära sig mer om vårt arbete, utan de vill även utmana och utmanas genom att anamma nya vanor. Vi engagerar våra anställda i hållbarhetsevenemang som fungerar som plattformar för att främja diskussioner, öka medvetenhet, stödja välbefinnande och uppmuntra till användning av hållbara metoder. 

Utforska vårt utbud av hållbarhetsevenemang under 2023 för att läsa om hur våra anställda har ansträngt sig för att minimera sitt koldioxidavtryck. 

Earth Hour | 25 mars 2023

Kontor i fokus: Tallinn, Estland

Earth Hour är ett årligt globalt evenemang som fungerar som en påminnelse om vikten av att ta hand om vår planet. Att släcka lamporna i en timme är en symbolhandling, och det är det vi gör varje dag som gör skillnad. I år fokuserade vi på att diskutera energibesparing med våra anställda, dela med oss av tips och visa vad vi gör som företag. En specifik åtgärd som vi vidtog var att sänka temperaturen på kontoren i Finland från 22 till 21 grader på vintern och höja den till 23 grader på sommaren. 

stearinljus som lyser

I Tallinn hade vi Toomas Kärner, expert på energimarknader, som gästtalare. Han pratade om det bredare energilandskapet och gav exempel på smart och hållbar energiförbrukning. Toomas delade även med sig av sin egna resa för att sänka förbrukningen hemma till nära noll, genom att kombinera sina kunskaper inom energi och IT. 

– Vi fick praktiska tips på hur man kan spara el i vardagen, och Toomas berättade om vilka verktyg han använder för att övervaka sin elförbrukning. Eftersom installation av solpaneler blir allt populärare i Estland, fick vi lära oss att räkna ut lönsamheten för investeringen och hur man väljer bästa möjliga plats. Vi lärde oss också att de mest värdefulla investeringarna är fönster av hög kvalitet och smart ventilation som förhindrar energiförluster, säger Eva-Grete Aljas från Ifs Communications-team i Estland. 

Fakta: 

 • If har varit engagerat i Earth Hour sen 2010. 
 • Under 2023 släckte vi belysningen på 35 If-kontor i Norden och Baltikum.  
 • Vi arrangerade kontorsevent på 10 olika kontor. 

Hållbarhetsvandringar | 19 april 2023

Kontor i fokus: Vækerø

Ifs hållbarhetsvandringar samlade våra medarbetare för att fira publiceringen av Ifs hållbarhetsrapport 2022. Inspirerade av de trevliga stadsvandringarna som vi njuter av på semestern, strävade vi efter att skapa en engagerande upplevelse för både arrangörsteamet och deltagarna. Rundvandringarna gav en djupare inblick i de konkreta hållbara metoder och val som implementerats på våra kontor, och som täcker aspekter gällande bland annat energianvändning, mat, återvinning, möbler och leverantörsval. 

Kontor med människor

På vårt kontor i Vækerø i Norge, var Jon Sindre Isaksen från Group Services rundvandringsguide. Han guidade runt medarbetarna på kontoret och berättade om hur vi får en del av vår energi från solpaneler och en värmepump i Oslofjorden. Och om hur nästan allt avfall återanvänds för att värma upp byggnaden samt hur mattorna skickligt har tillverkats av gamla fiskenät.  

– Jag avslöjade också att våra ”marmorbord” i själva verket är tillverkade av återvunnen plast som plockats upp från havet. Det här var ett fantastiskt initiativ eftersom människor ofta passerar dessa objekt dagligen utan att ägna dem någon större uppmärksamhet. Under rundvandringen tog deltagarna sig till och med tid att känna på ”marmorbordsskivorna” för att se om de kändes plastiga eller inte. Jag visade också upp våra konstverk som skapats av avfall som samlats in på våra kunders skaderegleringsplatser. Rundvandringen gjorde ett bestående intryck på våra anställda, och några föreslog till och med att vi skulle göra dem till en del av vår onboarding-process. 

Fakta:  

 • 8 rundvandringar 
 • 5 kontor 
 • 4 länder 
 • 100+ deltagare 

Välbefinnandeveckor | 29 maj – 8 juni 2023

Kontor i fokus: Espoo, Finland

Ifs Wellbeing-veckor är utformade för att gynna alla If-anställda. Programmet organiseras av Ifs hälsopartners och fokuserar på att ge kunskap och inspiration kring ämnen som sömn, kost, meditation och träning. 

Arttu Lazarev är baserad på Ifs kontor i Esbo i Finland och han såg med spänning fram emot förra årets evenemang. Han blev inspirerad att ändra sina dagliga vanor under välbefinnandemässan året innan det och har nu blivit en inspiration runt om i företaget. 

Man med kaffekopp i handen

– Jag har alltid haft en aktiv livsstil, men när vi fick tvillingar för några år sen förändrades mina rutiner. Ifs hälsomässa på kontoret kom vid rätt tidpunkt för mig. På mässan presenterade flera tjänsteleverantörer sina erbjudanden och jag fick frågan om jag ville göra en kroppssammansättningsmätning i en av montrarna. Resultatet var verkligen förbluffande — jag insåg att jag behövde sätta upp ett långsiktigt mål för att förbättra min hälsa. Två dagar senare började jag med korta träningspass innan jobbet. Jag ändrade också min kost genom att ta mindre portioner, hoppa över efterrätten och välja hälsosammare lunchalternativ på jobbet. Starten var inte lätt, men jag har återupptäckt min kärlek till sport och känner mig nu piggare både hemma och på jobbet. 

Fakta: 

 • 5 hälsowebbinarier av gästtalare 
 • 8 hälsomässor på Ifs kontor 
 • Friskvårdsbingo och andra aktiviteter för anställda 
 • ett ploggningevenemang för att fira Världsmiljödagen 
 • Cykelreparationer för World Bicycle Day 

Internationella matsvinnsdagen | 29 september 2023

Kontor i fokus: Stamholmen, Danmark

If samarbetar aktivt med lunchmatsalar, kaffeleverantörer och snacksleverantörer för att minska matsvinnet på våra kontor. För att uppmärksamma internationella matsvinnsdagen utmanade vi våra anställda i en vänskaplig matsvinnstävling mellan länderna. Vinnare blev det land som minskade sitt matsvinn mest jämfört med hur stort matsvinnet var innan tävlingen. Danmark vann med en imponerande minskning på 50 procent. 

Kockar i köket i Danmark

Simon Krathus som är anställd på If och jobbar som kökschef på kontoret i Stamholmen i Danmark säger: 

– Vi serverar maten i mindre portioner för att minimera matsvinn och anställda kan komma tillbaka om de vill ha mer. Vårt kök strävar också efter att återanvända rester, på fredagar kan de anställda köpa mat som blivit över och ta med sig hem. Matavfallet från vårt kontor skickas till biogasanläggningar, där det förvandlas till fjärrvärme, el och gödningsmedel.  

Fakta: 

 • Matsvinnstävling mellan 4 länder och 10 kontor 
 • Resultaten per land var följande: 
 • Danmark: 17 gram kastad mat per If-anställd (genomsnitt 34 g) 
 • Sverige: 31,2 gram kastad mat per If-anställd (genomsnitt 41,2 g) 
 • Norge: 8,98 gram kastad mat per If-anställd (genomsnitt 11,1 g) 
 • Finland: 14,8 gram kastad mat per If-anställd (genomsnitt 14,3 g) 

Hållbarhetsdag i Baltikum | 4 oktober 2023

Kontor i fokus: Riga (Latvia), Vilnius (Litauen), Tallinn (Estland)

Våra baltiska kontor i Riga, Tallinn och Vilnius organiserade en hållbarhetsdag för anställda. Dagen var ett tillfälle att träffas och diskutera Ifs syn på hållbarhet, globala utmaningar och hur hållbarhet kan integreras i allas dagliga arbete och liv på ett praktiskt och meningsfullt sätt. 

Man som presenterar

Milda Lomsargienė, Head of Baltic Communications, berättar om några av diskussionerna: 

– Hållbarhet betyder olika saker för olika människor. Så för första gången någonsin arrangerade vi ett event för att verkligen förstå Ifs vision när det gäller hållbarhet. Vi hade externa talare i Lettland och Litauen som hjälpte oss att utforska hållbarhet, inte bara som koncept utan också som ett sätt att leva på. Tillsammans upptäckte vi hur vi alla kan göra skillnad genom att göra små men meningsfulla förändringar. I Estland fick vi lära oss om vikten av mobilitet och hur försäkringsbranschen påverkar hållbarhet. Slutligen hade vi diskussioner om de många olika initiativ som redan pågår på If.

Fakta: 

 • 3 event i 3 länder  
 • 10 experter talar 
 • 300 deltagare