Moms för egenföretagare
Att hantera momsen skapar många frågor för nystartade företag och kan vara lite av en utmaning. Vi ger dig därför en introduktion till de olika begreppen som dyker upp när man pratar om moms.
Bli klokare på momsen
Som e ett nystartat företag är det viktigt att du har kunskaper om hur du hanterar moms inom din verksamhet. Det kan bli kostsamt för ditt företag om det inte är ordning och reda i momskontot. Är du en av många som tycker att det är svårt att hålla koll på och tolka momsreglerna, till exempel hur du redovisar momsberäkningar? Vi guidar dig genom några av de termer och fraser som används i samband med momshantering.
Vad är moms?
- Moms är en förkortning av ordet mervärdesskatt, men idag använder man främst ordet moms. I huvudsak är moms en skatt som betalas till staten.
- Moms betalas av köparen och det är säljarens skyldighet att lägga på moms på sina produkter.
- Moms inbetalas efterföljande via skatten.
Momsregistrering
Du måste registrera dig för moms om du startar ett företag där du säljer momspliktiga produkter och tjänster. Senast två veckor innan företaget blir verksamt bör du skicka in din momsregistrering
Läs mer om hur du registrerar dig för moms hos Skatteverket.
Momsredovisning
Som företag är du skyldig att redovisa moms till Skatteverket i en momsdeklaration. Här redovisas den ingående och utgående momsen för en viss period. Redovisningsperioden, som beror på företagets omsättning, styr hur ofta du måste redovisa moms. Momsredovisning kan ske månadsvis, kvartalsvis eller en gång per år. Om du skulle missa att redovisa moms för en redovisningsperiod kan bli tvungen att betala en förseningsavgift.
Momsberäkning
Det måste framgå tydligt i dina momskonton vad som är den utgående momsen och vad som är ingående moms. I Sverige finns det tre momssatser – 25 procent (den vanliga momssatsen), 12 procent (t.ex. mat) och 6 procent (t.ex. böcker, nyhetstidning, teater). Du måste kunna beräkna moms på priser som är angivna i både exklusiva respektive inklusive moms, och kunna lägga på och dra av moms. Till din hjälp kan du använda en momskalkylator, vilket underlättar beräkningen.
Momsfria varor och tjänster
Vissa varor och tjänster är momsfria i Sverige, det vill säga att de inte är skyldiga att betala någon mervärdesskatt. Det kan till exempel vara sjukvård, försäkringar, banktjänster, lotteri och studiecirklar.