Att bli egenföretagare och entreprenör

Lockas du också av att starta eget företag och vara din egen chef? Beroende på din målsättning finns det många olika alternativ till vad du kan syssla med och hur företaget ska drivas – du kan till exempel jobba som konsult, öppna en butik eller utveckla helt nya produkter på marknaden.

Nystartat eller etablerat företag?

När du startar ett nytt företag från grunden ställs du inför flera överväganden redan i förberedelserna till uppstarten av företaget. Det finns många saker du måste tänka på, till exempel vilken bolagsform som är rätt för dig och om du har en bra och realistisk affärsplan som går att följa. Fördelarna med att starta ett nytt företag är att du själv har möjlighet att bestämma och forma företaget in i minsta detalj.

Förutom att starta ett eget företag från grunden så finns även möjligheten att ta över en redan etablerad verksamhet. Om du väljer att ta över ett befintligt företag så finns det några saker du kan hoppa över och du kan fokusera mer på tillväxten, beroende på i vilket skick företaget är. Förhoppningsvis är varumärket redan förankrat på marknaden och du kan med ”nya ögon” finslipa det som behövs för att få företaget att växa och bli mer lönsamt.

Vad innebär entreprenörskap?

Vet du vad entreprenörskap betyder och vad det innebär att vara entreprenör? Om du ska starta ett nytt företag och har som mål att försörja dig på nya idéer, såsom nya produkter, tjänster eller tillvägagångssätt, så är det en fördel om du gillar entreprenörskap. Vi ger dig en kort beskrivning av de personer som går under definitionen entreprenör.

  • En entreprenör är en person som till exempel har startat ett nytt företag eller utvecklat en ny produkt på marknaden.
  • En entreprenör kan ofta beskrivas som en person med passion för innovation, kreativitet och nyfikenhet.
  • En entreprenör är ofta väldigt drivande och är inte rädd för att arbeta hårt, så länge personen tror på sin idé.
  • Det innovativa med att vara entreprenör handlar ofta om att inrätta eller ändra en produkt eller en metod till något bättre, såsom att komma på ett nytt sätt att producera en produkt så att det till exempel blir billigare, går snabbare eller säljer mer. 
  • En Startup är ett nystartat företag som introducerar en ny teknisk lösning och utmanar traditionella produkter, tjänster eller processer.

Om du arbetar med saker du gillar och brinner för, så måste du inte ha en stor plan för hur allt ska bli i slutändan.