Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Välj inte bort utebelysningen i advent

11-23-2022, 23:00

Med dyra elpriser är det många som sparar in på julbelysningen i år. Försäkringsbolaget If påminner nu om att den stämningsfulla utebelysningen faktiskt har fler positiva effekter – bra belysning kan förebygga inbrott och andra stölder.

Behåll julbelysningen på, uppmanar försäkringsbolaget If.

Årets mörkaste period är här och oupplysta hus och trädgårdar kan innebära en ökad risk för inbrott. Kring första advent finns en tradition att hänga upp utebelysning som lyser upp kring entréer och mörka partier, även på offentliga platser. Med dyra elpriser kan det kännas lockande att dra ned på belysningen. Men det är inget som försäkringsbolaget If rekommenderar.

– Vi passar faktiskt på att slå ett slag för julbelysnigen i år. Belysning är viktig för att skapa trygga miljöer och för att försvåra för tjuvar som ofta slår till i mörkret. Det går att använda en tidsinställd timer för att minska energiförbrukningen, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

De senaste åren har bostadsinbrotten minskat, en positiv utveckling som If hoppas håller i sig. Ändrade beteenden med hemarbete kan vara en bakomliggande orsak som stärkt trenden som faktiskt började redan innan restriktionerna infördes med hemmajobb.

– Inbrottsfrekvensera minskade redan före pandemin och ser ut att fortsätta nedåt. Vi noterade redan förra året att andelen inbrott i bostad minskar men att inbrott i källare och vind har ökat, säger Jenny Rudslätt.

Tips: Så stoppar du tjuven i vinter

Ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma.

Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.

Skaffa bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren. Ledlampor eller ljusstyrd belysning är andra alternativ.

Lägg inte värdesaker framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Det ökar risken för inbrott.

Låt bostaden se bebodd ut även om du inte är hemma. Använd timer till belysning, låt kläder och tidningar ligga framme. Be någon ta hand om posten, lägga sina sopor i din soptunna och skotta snö.

Hur gäller försäkringen vid inbrott? Läs mer på: Inbrott hemma – Så skyddar du bostaden från inbrott | If

 

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier