Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nästan 60 procent har varit nära en viltolycka men lyckats undvika kollision

10-12-2022, 05:00

Oktober och november är de månader då risken för viltolyckor är som störst. Varje dag sker 250 olyckor, men en ny undersökning som försäkringsbolaget If har gjort visar att siffran skulle kunna vara ännu högre. Nästan 60 procent av de tillfrågade i en undersökning har varit nära att köra på ett djur, men lyckats undvika det.

Var extra uppmärksam på djur som rör sig vid vägarna dessa veckor.

Just nu gäller det att hålla extra uppsikt vid skogsområden med vattendrag på ena sidan av vägen, skogskanter, kalhyggen och områden där viltstängsel börjar och slutar. I gryningen och skymningen är risken för olyckor som störst eftersom många djur förflyttar sig för att leta mat.

Försäkringsbolaget If gick nyligen ut med nyheten att viltolyckorna ökat kraftigt i Sverige. Från 64 931 viltolyckor år 2019 till 65 430 olyckor 2021. Sett över längre tid är utvecklingen ännu tydligare. De senaste tre åren anmäldes 41 procent fler olyckor än under motsvarande tid i början av 2010-talet, enligt Nationella viltolycksrådet. 

Statistiken visar hur många olyckor som faktiskt har inträffat – men inte hur många kritiska möten med vilt som skett.

En undersökning som If har gjort visar att 57,3 procent av de tillfrågade någon gång har varit nära att köra på ett vilt men lyckats undvika kollision. Vanligast att nästan ha varit i en olycka är det i Småland, där 70 procent svarar att de någon gång eller flera gånger varit nära att krocka med ett djur men klarat sig undan. Kalmar län toppar också listan på flest antal inträffade viltolyckor, enligt statistik som If gick ut med tidigare i år.

– Det är extra viktigt just nu att sänka farten och hålla uppsikt. Vi vet redan att viltolyckorna blir fler för varje år. Om man dessutom tittar på hur många som varit nära att köra på ett djur på vägarna så blir det extra tydligt hur stor risken är, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Gör så här om en viltolycka har inträffat:

- Sätt ut varningstriangeln.

- Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.

- Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.

- Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas.

Källa: If

Läs mer: Viltolycka – Krock med älg, rådjur och annat vilt | If

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd via Synos onlinepanel under perioden 23–26 september 2022. Den omfattar 1 007 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier