Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Flest köksbränder sker i december

12-07-2022, 06:00

Håll ett extra öga på knäcken i år! Torrkokningar i köket står för en stor andel av julbränderna. Förra året inträffade flest köksbränder under december månad, enligt statistik från försäkringsbolaget If.

Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Pressbild från Ifs säkerhetscenter.

Många tror att det är tända ljus som är den vanligaste orsaken till bränder, men det är faktiskt köksbränder och glömda spisar som är mest förekommande, enligt Brandskyddsföreningen. Försäkringsbolaget If såg att antalet köksbränder var mer än dubbelt så många i december förra året jämfört med oktober samma år. December var den månad då flest antal köksbränder anmäldes under hela 2021 medan mars var den månad med lägst antal anmälda bränder.

– Vi går in i en för många ganska stressig period då det ska kokas knäck och bakas pepparkakor. En viktig påminnelse är att inte gå ifrån spisen, även om det finns en massa annat att pyssla med samtidigt, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Varje år inträffar cirka 20 000 – 24 000 bostadsbränder i Sverige, och äldre och ensamboende är överrepresenterade i statistiken, enligt Brandskyddsföreningen.

Så undviker du brand i köket

  • Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig spisplattor eller ugn utan tillsyn.

  • Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Diska filtret regelbundet i hett vatten med diskmedel.

  • Ha alltid en brandfilt uppsatt och nära till hands vid spisen om du snabbt behöver kväva en eld. Eld kan flamma upp på bara några få sekunder.

  • Förvara inte lättantändliga material på eller i närheten av spisen.

  • Installera en spisvakt, den övervakar spisen och slår av strömmen om det börjar brinna.

  • Se till att det finns brandvarnare i bostaden – en i varje rum är Ifs rekommendation.

Läs mer på: Brand i köket – Så undviker och släcker du köksbränder | If

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier