Hjärtsäkra ditt bostadsområde

Var finns närmaste hjärtstartare där du bor? Om någon faller ihop på gatan eller i trädgården – vet du åt vilket håll du ska springa? 

Du kan vara med och rädda liv. 

Starta en insamling nu

Hjälp inom 5 minuter – för att ha en chans

När någon får plötsligt hjärtstopp är det bråttom. Chansen att överleva minskar för varje minut. Det behöver finnas en hjärtstartare på plats inom 5 minuter.

I många svenska städer finns god tillgång till hjärtstartare, åtminstone på arbetstid. Men de flesta hjärtstoppen sker i hemmet. I bostadsområden är hjärtstartare mycket sällsynta.

Sverige behöver fler hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt och där människor faktiskt befinner sig. För att rädda liv. Därför har If tillsammans med Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips tagit initiativ till Hjärtsäkrat grannskap.

71 % av alla hjärtstopp sker i hemmet.

Visste du detta om hjärtstopp?

När en person drabbas av hjärtstopp måste hjärt-lungräddning påbörjas omedelbart. Eftersom det i genomsnitt tar 11 minuter för en ambulans att anlända så är det en fråga om liv och död att snabbt få fram en hjärtstartare.

  • Chansen att överleva ett hjärtstopp utan hjärtstartare är 5 procent. När en hjärtstartare finns på plats inom fem minuter ökar chansen till 70 procent.
  • 71 procent av alla hjärtstopp sker i hemmet. Med fler hjärtstartare i bostadsområden så skulle fler liv kunna räddas.
  • I Sverige drabbas ungefär 10 000 personer om året av hjärtstopp utanför sjukhus. Bara ungefär 500 av dem överlever.
  • Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst – kvinnor och män, barn och unga, sjuka och friska.

Hjärt-lungräddning är livsviktigt

Hjärtstartare är viktigt, men det är minst lika viktigt att kunna hjärt-lungräddning. När någon får hjärtstopp är det livsavgörande att snabbt påbörja hjärt-lungräddning. På så sätt kan personen hållas vid liv till dess att en hjärtstartare eller ambulans är på plats. 

Hjärt-Lungfonden lär ut hjärt-lugnräddning – läs om det här

Hjärtstartaren på rätta stället

Hjärtstartare måste vara tillgängliga dygnet runt. If har en utanför kontoret i Bergshamra.

 

Syftet är att få fler hjärtstartare i bostadsområden.

Ett partnerskap för att rädda liv

Hjärtsäkrat grannskap är ett crowdfundingprojekt som gör det möjligt för var och en att starta en insamling till sitt bostadsområde. Det kan också vara idrottslaget eller sommarstugeområdet. Du kan se till att det finns en hjärtstartare där du bor.

If engagerar sig i projektet som ett led i vårt arbete med förebyggande hälsa. Vi vill hjälpa människor att minska risken att drabbas av sjukdom. Hjärt- och kärlsjukdomar är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige så det är ett naturligt fokusområde för ett försäkringsbolag som bryr sig om människor.

Hjärtstartare - Ifs samarbete med Hjärtlungfonden och Philips
Hjärtsäkrat grannskap är ett samarbete mellan If, Hjärt-Lungfonden och Philips.