Elbil, hybrid eller fossilbil? Så väljer du rätt företagsbil

Det är lätt att gå vilse i djungeln av information kring förmåner och utsläppsregler när du ska köpa ny företagsbil.

Vi reder ut begreppen – och hjälper dig att välja rätt bil för din situation.

Vad bör du tänka på?

Det är enklare sagt än gjort att köpa en ny företagsbil. Inte nog med att du måste sondera marknaden efter lämpliga modeller som passar dina specifika behov. Beroende på vem du är och vad du ska använda fordonet till finns det också en rad skatte- och miljömässiga faktorer att ta hänsyn till innan du fattar ett beslut. Här är några av de saker som är viktiga att känna till:

Checklista - så väljer du rätt

För företaget Fossilbil:
Exempel: Volvo V60 D3 Momentum (2020)
Elbil:
Exempel: Nissan Leaf Tekna 40kWh (2019)
Laddhybrid:
Exempel: Kia Optima Sportswagon Plug-In Hybrid (2020)
Leasing-/driftskostnad exklusive bränsle:
5 057 kr/månad 6 007 kr/månad 5 967 kr/månad
Skatter:
7 260 kr/år
(de första tre åren, därefter 1 658 kr/år).
360 kr/år (grundbeloppet) 360 kr/år (grundbeloppet)
Försäkring:
Från 283 kr/mån* Från 350 kr/mån* Från 291 kr/mån*
För den anställda
Ingår inte
Förmånsbeskattning:
2 432 kr/månad 1 515 kr/månad 1 707 kr/månad
Miljöaspekt


Utsläpp:
CO2-utsläpp, g/km: 121 CO2-utsläpp, g/km: 0 CO2-utsläpp, g/km: 34
Klimatbonus el. malusskatt:
Utsläppet överstiger gräns för malusskatt & får förhöjd skatt tre första åren. Maximal klimatbonus om 70 000 kr enligt bonus-malus-systemet. Klimatbonus om 25 761 kr enligt bonus-malus-systemet.
Räckvidd:
1 250 km Räckvidd, eldrift: 270–285 km (blandad körning), 415 km (stadstrafik). Räckvidd, eldrift: 54 km.

* Beräkningarna är gjorda utifrån ett exempel på Förmånsbil där bilen leasas operationellt genom företaget, körs 2 000 mil per år, betalas utan kontantinsats och anger typiska värden för någon som tjänar 40 000 kronor i bruttolön samt är bosatt i Stockholm.

* Priset på försäkringen kan variera. Detta är ett exempel som endast omfattar halvförsäkring - se ditt pris här.

Miljöbonus för el- och hybridbilar

– straffskatt för höga utsläpp

Trots att rabatten på förmånsvärdet för miljöbilar numera har slopats finns det ändå klara fördelar med att välja el- och hybridbilar som firmabil ur ett ekonomiskt perspektiv.

Förmånsvärdet för miljöbilar beräknas nämligen fortfarande utifrån priset för närmast jämförbara fossilbränsledrivna bil, snarare än miljöbilens faktiska nypris. Något som i praktiken gör dessa lite billigare än motsvarande diesel- eller bensinbilar

Även för den som funderar på att köpa in en renodlad elbil som tjänstebil (servicebil) finns det ekonomiska incitament, då den maximala miljöbonusen – en skattelättnad som används för att få fler att välja elbilar – ligger på hela 70 000 kronor per bil.

För hybrider är den högsta miljöbonusen klart lägre på maximalt 45 000 kronor per bil. Köper du i stället en fossilbränsledriven firmabil med höga utsläpp i dag får du räkna med att behöva betala en straffskatt under de tre första åren från köpet, så kallad ”malusskatt”. Det gör förstås miljöbilarna lite extra attraktiva när du ska välja firmabil.

Laddstation och bidrag – det här gäller

För dig som lutar åt att skaffa en miljöbil som förmåns- eller tjänstebil och vill se över möjligheterna att uppföra laddinfrastruktur i anslutning till arbetsplatsen är det värt att veta att Naturvårdsverket betalar ut ett så kallat ”Ladda bilen”-stöd. Det täcker högst 50 procent av kostnaderna, upp till 15 000 kronor per laddpunkt. För den enskilde anställde som vill uppföra laddinfrastruktur i anslutning till bostaden gäller i stället att man får göra ett så kallat ”Grön teknik”-avdrag via Skatteverket. Det täcker upp till halva kostnaden för installationen och inköpet av laddstationen – upp till 50 000 kronor.

Men tänk på att det räknas som en skattepliktig förmån om arbetsgivaren bekostar en laddstation för den anställdas förmånsbil i anslutning till hemmet. Förmånen värderas till marknadsvärdet av installationen.

Pris på försäkring för elbil eller laddhybrid

Har du en bil som ska försäkras? Se ditt pris direkt och försäkra din elbil redan idag!

Elbilsförsäkring

Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar gällande fordonsförsäkring.

Se vanliga frågor och svar